Aktuálně: 4 341 inzerátů183 122 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Racek mořský

Larus marinus

Racek mořský

Larus marinus

Racek mořský

  • Výskyt: USA, Evropa
  • Délka těla: 70 cm
  • Hmotnost: 1000-2270 g
  • Počet vajec: 1-5 ks
  • Inkubační doba: 26-28 dnů
  • Průměr kroužku: 9 mm
  • Potrava: Ryby, vejce, lumíci
Racek mořský
Kam se řadí?

Racek mořský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Laridae - rackovití
  • Podčeleď: Larinae - racci
  • Rod: Larus - racek
Racek mořský
Kde žije?

Racek mořský

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
10 663 3 minuty čtení

Znaky

Mohutný, jako husa velký racek mořský je dlouhý kolem 70 cm, s rozpětím až 170 cm. Má bílé okraje křídel a jejich špičky. Hřbet a horní strana křídel jsou břidlicově černé, v zimním šatu je šíje slabě šedě skvrnitá. Na rozdíl od racka žlutonohého jsou jeho nohy vždy masově růžové. Mladí ptáci jsou zemitě hnědě příčně pruhovaní, mají tmavá křídla a černou pásku na ocase. Jejich zobák je černošedý. Od mladých racků stříbřitých se liší velikostí a kontrastní kresbou zvláště na ocase. Všechny pohyby racka mořského působí rozvážně a mocně. Létá pomalu, ale vytrvale a plachtí ve větru těsně nad vlnami. Dobře plave a také na vodě spí, dokonce i při velkém vlnobití. Jeho hlas je hluboké „kjau" v mnoha rozličných tóninách a tlumené „ga..ga..ga".

Prostředí

Racek mořský rozšířil v minulých desetiletích svá hnízdiště na sever i na jih. Usídlil se na Špicberkách a během posledních 20 let se na americkém východním pobřeží rozšířil o 700 km dále na jih. Jeho stavy stoupají všude, kde se může přiživovat na smetištích a v rybářských přístavech. Rackové mořští jsou částečně tažní nebo stálí ptáci. V zimě přetahují podél všech středoevropských pobřeží a vnikají i do ústí řek. Nevybarvené mladé ptáky je možno vidět po celý rok nad všemi pobřežími Severního moře.

Rozmnožování

Hnízdo bývá umístěno na tak přehledném místě, že mohutní ptáci vidí z daleka blížícího se nepřítele. Naletují i na člověka, neublíží mu však svým 6 cm dlouhým zobákem. Rackové mořští hnízdí jednotlivě, v malých skupinách nebo v řídkých koloniích, často spolu s racky stříbřitými. Jednotlivá hnízda jsou navzájem vzdálena několik desítek metrů. Mnohé páry hnízdí vysoko ve skalách v blízkosti kolonií mořských ptáků.

Velký a mohutný racek mořský nemá žádné přirozené nepřátele. Většina ptáků začíná poprvé hnízdit ve 4. roce života. Na hnízdě velkém v průměru asi 70 cm sedí na vejcích oba rodiče. Snůška mívá obvykle 3 vejce dlouhá asi 78 mm. V květnu a v červnu na nich ptáci sedí 26 až 28 dnů. Čerstvě vyklubaná mláďata váží 70 až 80 gramů. Po týdnu jim pučí první peří a po třech týdnech prachové peří vypadá, ve stáří 6 týdnů se mladí ptáci pokoušejí létat. V 8. týdnu už létají tak dobře, že mohou doprovázet rodiče na moře. Rodiny zůstávají pohromadě asi do druhé poloviny srpna, pak ptáci zmizí z hnízdiště a rozletí se.

Potrava

Rackové mořští jsou draví ptáci, jakási zdravotní policie. Neničí jen vejce a mláďata mořských ptáků, ale i dospělé alkouny, papuchalky, lysky apod., dokonce i kachny, přičemž jim padnou v první řadě za oběť ptáci nemocní. Loví ryby, které vyhledávají v době tření mělčiny, dokonce i metr dlouhého lososa. Vrhají se střemhlav do vody a mohou se polovinou těla ponořit. Na souši hubí lumíky. Nechávají spadnout opancéřované kraby z velké výšky na skalní plošiny, až se rozbijí. Na dlouhých úsecích při mořském břehu běhají a sbírají vše, co je k jídlu. Přitom se často brodí v mělké vodě až po peří na břiše a potápějí hlavu.

Názvy ve světě

Racek mořský

Anglicky: Great Black-backed Gull, Holandsky: Grote mantelmeeuw, Chorvatsky: Veliki galeb, Islandsky: Svartbakur, Italsky: Mugnaiaccio, Maďarsky: Dolmányos sirály, Německy: Mantelmöwe, Norsky: Svartbak, Polsky: Mewa blada

Mohlo by vás také zajímat

Štír středomořskýVaran timorskýOrel mořskýSlavík modráčekKulík mořskýJespák mořskýRacek tenkozobýRacek chechtavýRacek černohlavýRacek Audouinův

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →