Aktuálně: 4 582 inzerátů178 173 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Mada černoramenný

Tanygnathus megalorhynchos

Mada černoramenný

Tanygnathus megalorhynchos

Mada černoramenný

  • Výskyt: Indonésie
  • Velikost: 38-41 cm
  • Počet vajec: 2 ks
  • Inkubační doba: 25-27 dnů
  • Potrava: Ovoce, zelenina, bobule, klíčená semena...
Mada černoramenný
Kam se řadí?

Mada černoramenný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Prioniturus - mada
Mada černoramenný
Kde žije?

Mada černoramenný

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 19.09.2013, 09:21
13 383 2 minuty čtení

Popis

Mada černoramenný je největší a nejkrásnější z madů je opravdu monumentálním ptákem s nepřehlédnutelným zobákem. Hlava, dolní krk a vrchní ocasní krovky jsou jasně zelené, záda spíše tmavě zelená, pera s modrými konečky. Křídla jsou zelená, ruční letky s modrými lemy, křídelní krovky s vnitřními žlutými lemy, ohbí křídla černé. Zespodu žlutozelený. Ocas zelený se žlutým koncem. Spodní krovky křídelní a boky žluté. Zobák nápadně červený, na špici světlejší, duhovka žlutobílá, nohy zelenošedé. Samice se podobá samci, mladí ptáci nemají ohbí křídla černé.

Výskyt

Západní Papua, Tanimbar v Malých Sundách a na Molukách, dále na některých ostrovech severně od Celebesu, vše v Indonésii. Pravděpodobně byl vysazen na filipínský ostrov Balut.

Život v přírodě

Mada černoramenný vyhledává hlavně malé ostrůvky, případně pobřežní oblasti větších ostrovů. Zdá se, že mnohde je výskytem vázán na stromy druhu Sonneratia alba, jejichž velké zelené plody jsou mu potravou. Nejčastěji bývají pozorovány jednotlivé kusy nebo malé skupinky, jen navečer při cestě na společná nocoviště a ráno při odletu z nich lze spatřit i padesátikusová hejna. Hejnka lze vidět i nad mořem, přeletující při cestě za potravou z ostrůvku na ostrůvek.

Chov

Do Evropy byl mada černoramenný poprvé dovezen v roce 1856 do londýnské zoologické zahrady. Další dovozy byly ojedinělé. Až v posledních letech se k chovatelům dostává častěji a objevuje se i ve specializovaných prodejnách.

Potrava

Ovoce a zelenina, polozralá kukuřice, máčená a klíčená semena, bobule, rýže, větve na okusování.

Názvy ve světě

Mada černoramenný

Latinsky: Tanygnathus megalorynchos, Anglicky: Great-billed Parrot, Dánsky: Grovnæbspapegøje, Finsky: isonokkakaija, Francouzsky: Perruche à bec de sang, Holandsky: Dikbekpapegaai, Italsky: Pappagallo beccogrosso, Japonsky: oohanainkomodoki, Japonsky 2: オオハナインコモドキ, Norsky: Grovnebbpapegøye, Německy: Schwarzschulterpapagei, Polsky: papuga wielkodzioba, Rusky: Черноплечий благородный попугай, Slovensky: ladniak veľkozobý, Čínsky: 巨嘴鹦鹉, Španělsky: Loro Picogordo, Švédsky: Stornäbbad papegoja

Mohlo by vás také zajímat

Mada kobaltovýMada modrotemennýMada nočníMada vlajkovýMada zelenýMada zlatokrkýMaďarský chrtMaďarský ohař krátkosrstýFelsuma madagaskarskáHroznýš madagaskarský

Podělte se s námi o názor na tento text →