Aktuálně: 4 424 inzerátů179 667 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Mada vlajkový

Prioniturus mada

Mada vlajkový

Prioniturus mada

Mada vlajkový

  • Výskyt: Ostrov Buru v Indonésii
  • Velikost: 32 cm
  • Kroužek: 8,5 mm
  • Potrava: Směs pro lorie, ovoce, bobule, ořechy...
Mada vlajkový
Kam se řadí?

Mada vlajkový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Prioniturus - mada
Mada vlajkový
Kde žije?

Mada vlajkový

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 19.09.2013, 18:51
9 128 2 minuty čtení

Popis

Základní barvou v opeření je zelená, světlejší a žlutavější ve spodních partiích. Spodní ocasní krovky jsou žluté. Týl, zadní partie krku, plášť a spodní záda jsou purpurově modrá. Purpurové jsou malé křídelní krovky, ohbí křídla modré. Spodní křídelní krovky jsou zelené, letky zespodu zelenomodré, střední rýdovací pera zelená, na koncích tmavě modrá, vlaječky na prodloužených ostnech modrozelené. Zbylá ocasní pera jsou zelená, na koncích modrá. Zobák je modrošedý, duhovka hnědá, nohy šedé. Samice je zbarvena podobně, nemá zadní krk a záda purpurová, ale jen s naznačením v týlu. Prodloužená ocasní pera jsou kratší. Mladým ptákům chybí veškeré purpurové zbarvení, nebo je u samečků jen nepatrně naznačené. V ocase nejsou vlaječky.

Výskyt

Mada vlajkový obývá ostrov Buru v Indonésii.

Život v přírodě

Obyvatel hor nad 1000 m.n.m., sletuje i do nížin. Malá hejnka lze pozorovat přeletující nad vrcholky stromů. Živí se plody vybraných stromů.

Chov

V Evropě není mada vlajkový příliš běžný, i když je chovají jak někteří chovatelé, tak vybrané zoologické zahrady. S hnízděním nejsou prakticky žádné zkušenosti.

Potrava

Směs pro lorie, různé ovoce, zvláště banány, bobule, ořechy a semena včetně máčených a klíčených.

Názvy ve světě

Mada vlajkový

Latinsky: Prioniturus mada, Anglicky: Buru Racquet-tail, Německy: Madapapagei, Dánsky: Buru-spatelhalepapegøje, Španělsky: Lorito-momoto de Buru, Finsky: burunviirikaija, Francouzsky: Palette de Buru, Italsky: Pappagallo coda a racchetta di Buru, Japonsky: sumiregashirauchiwainko, Japonsky 2: ズミレガシラウチワインコ, Holandsky: Buruvlagstaartpapegaai, Norsky: Buruvimpelpapegøye, Polsky: listkogonka fioletowa, Rusky: Буруйский ракетохвостый попугай, Slovensky: ladniak modrochrbtý, Švédsky: Buruflaggstjärtspapegoja, Čínsky: 布岛扇尾鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Mada černoramennýMada kobaltovýMada modrotemennýMada nočníMada zelenýMada zlatokrkýMaďarský chrtMaďarský ohař krátkosrstýFelsuma madagaskarskáHroznýš madagaskarský

Podělte se s námi o názor na tento text →