Aktuálně: 4 351 inzerátů189 391 diskuzních příspěvků17 956 uživatelů

Mada modrotemenný

Tanygnathus lucionensis

Mada modrotemenný

Tanygnathus lucionensis

Mada modrotemenný

  • Výskyt: Filipíny a jižní ostrovy
  • Velikost: 31 cm
  • Hmotnost: 200-230 g
  • Kroužek: 9 mm
  • Počet vajec: 2-3 ks
  • Inkubační doba: 25 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
Mada modrotemenný
Kam se řadí?

Mada modrotemenný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Prioniturus - mada
Mada modrotemenný
Kde žije?

Mada modrotemenný

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 19.09.2013, 18:16
10 146 2 minuty čtení

Popis

Samec má hlavu a kostřec jasně zelené, temeno a záhlaví modré. Ohbí křídla je černé, malé krovky křídelní černé s modrými lemy, střední černé se širokými žlutooranžovými lemy. Lopatky, ramenní krovky a velké křídelní krovky jsou modré a mají žlutozelené lemy. Záda jsou modravá, spodní křídelní krovky zelené, rýdovací pera shora zelená, naspodu žlutavá. Zobák je červený, na konci bledší, duhovka světle žlutá. Samice má na čele méně zelené, zobák bledý. Mladí jsou zbarveni nevýrazně, zelená je tmavší, modrá na hlavě chybí nebo je pouze naznačena Křídelní krovky jsou zelené se žlutavými lemy.

Výskyt

Filipíny a ostrovy směrem na jih po Borneo a Sulawesi.

Život v přírodě

Na mnoha místech běžný druh lesních porostů. V době dozrávání obilnin zaletuje mada modrotemenný i do otevřené krajiny a na pole. Žije obvykle v párech nebo menších skupinkách. Nejčastěji ho lze spatřit vysoko v korunách stromů, kde se živí zralým dužnatým ovocem. Mezi domorodci je velice oblíbený a často chovaný. Živí se semeny, ovocem, bobulemi a ořechy.

Chov

Do Evropy nebyl mada modrotemenný nikdy dovážen často a vzácný je i v dnešní době. Do londýnské zoologické zahrady se poprvé dostal v roce 1871, dnes je chován u několika chovatelů a v zoologických zahradách, u nás pravděpodobně nikoliv. První odchov se podařil v USA v roce 1935. Hnízdí v budkách, které vystýlá větvičkami, peřím, travinami a vlákny. Odchovy se mohou zdařit i v metrových klecích, vhodnější však jsou voliéry. Zimu v našich podmínkách musí trávit ve vnitřní vytápěné místnosti při teplotách nad 10°C.

Potrava

Směs semen pro střední papoušky, nejrůznější ovoce a zelenina, zelené krmení, piškoty.

Názvy ve světě

Mada modrotemenný

Latinsky: Tanygnathus lucionensis, Anglicky: Blue-naped Parrot, Německy: Blaunackenpapagei, Dánsky: Blånakket Grovnæbspapegøje, Španělsky: Loro Nuquiazul, Finsky: filippiiniennokkakaija, Francouzsky: Perruche de Luçon, Italsky: Pappagallo nuca azzurra, Japonsky: kooohanainkomodoki, Japonsky 2: コオオハナインコモドキ, Holandsky: Blauwnekpapegaai, Norsky: Blånakkepapegøye, Polsky: papuga modroczapkowa, Rusky: Синешапочный благородный попугай, Slovensky: ladniak modrotylový, Švédsky: Blånackad papegoja, Čínsky: 蓝颈鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Charmozín modrotemennýMada černoramennýMada kobaltovýMada nočníMada vlajkovýMada zelenýMada zlatokrkýVini modrotemennýMaďarský chrtMaďarský ohař krátkosrstý

Podělte se s námi o názor na tento text →