Aktuálně: 4 579 inzerátů178 145 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Mada kobaltový

Prioniturus discurus

Mada kobaltový

Prioniturus discurus

Mada kobaltový

  • Výskyt: Filipínské ostrovy
  • Velikost: 27 cm
  • Hmotnost: 140-160 g
  • Kroužek: 8 mm
  • Potrava: Ovoce, zelenina, rýže, kukuřice, buráky...
Mada kobaltový
Kam se řadí?

Mada kobaltový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Prioniturus - mada
Mada kobaltový
Kde žije?

Mada kobaltový

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 19.09.2013, 17:57
11 085 2 minuty čtení

Mada kobaltový je typický představitel skupiny. Základní barvou v opeření je zelená, světlejší a žlutavější ve spodních partiích. Korunka, zadní část temene a tváře jsou modré. Křídla jsou poněkud tmavěji zelená než záda. Zelenožluté břicho pomalu světlá až ke žlutým spodním ocasním krovkám. Zobák je světle modrošedý s bílou špičkou. Duhovka hnědošedá, nohy modrošedé. Samice je podobně zbarvená, jen s kratšími prodlouženými ocasními pery. Mladým ptákům chybí modré zbarvení hlavy, nebo je jen úplně slabě naznačené.

Domovem mady kobaltového jsou filipínské ostrovy včetně ostrova Jolo v souostroví Sulu. Na Filipínách je to běžný a široce rozšířený papoušek. Malá hejna lze často pozorovat, jak přeletují nad vrcholky stromů. Jsou za letu velice hlasitá. Skupinky pěti až šesti ptáků, možná rodiny s mladými, s oblibou zaletují na pole a do sadů, kde se živí na dozrávajícím ovoci, často na banánech. Po ostrovech se pravidelně potulují podle dozrávání plodů. Na některých místech nejsou třeba celé týdny, a pak se objeví ve velkých počtech.

Potravou madů je různé ovoce, zvláště banány, bobule, ořechy a semena. Na plantážích někdy působí značné škody, neboť ničí ještě nedozrálé plody, aniž by je konzumovali.

Hnízdí někdy kolem dubna. Hnízda byla nalezena v jakýchsi volnějších koloniích na vysokých, mrtvých stromech. Do Evropy byl mada kobaltový poprvé dovezen v roce 1903. Později se dovozy opakovaly, ale byly vždy velíce řídké. Rada ptáků brzy po dovezení uhynula, neboť byly problémy s jejich krmením. Nemusí to být ale pravidlem, protože jsou známy případy, kdy v zajetí mada žil déle než deset let. V potravě se vedle nejrůznějšího ovoce a zeleniny objevovala nezralá kukuřice (i vařená), rýže, buráky, později i semena.

Mohlo by vás také zajímat

Ara kobaltovýMada černoramennýMada modrotemennýMada nočníMada vlajkovýMada zelenýMada zlatokrkýTirika kobaltovýMaďarský chrtMaďarský ohař krátkosrstý

Podělte se s námi o názor na tento text →