Aktuálně: 4 358 inzerátů188 470 diskuzních příspěvků17 939 uživatelů

Krysa obecná

Rattus rattus

Krysa obecná

Rattus rattus

Krysa obecná

  • Výskyt: Evropa, Afrika, Austrálie, JV Asie
  • Velikost: 33-46 cm s ocasem
  • Hmotnost: 135-256 g
  • Březost: 21 dnů
  • Počet mláďat: 5-10 ks
  • Délka života: Kolem 1 roku
  • Potrava: Obilí a obilné produkty, zbytky jídla
Krysa obecná
Kam se řadí?

Krysa obecná

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Murinae - pravé myši
  • Rod: Rattus - krysa
Krysa obecná
Kde žije?

Krysa obecná

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 01.02.2014, 19:00
11 466 2 minuty čtení

Identifikace

Krysa obecná je větší zástupce z řádu hlodavců, dorůstají délky těla 158-235 milimetrů, ocas má tento druh v rozmezí 186-252 milimetrů, zadní tlapka krysy je dlouhá 29-40 milimetrů, ucho 22-26,5 milimetrů. Hmotnost se u dospělého jedince pohybuje v rozmezí 135-256 gramů. Zbarvení srsti je šedohnědé až hnědočerné. Krysa obecná má protáhlý, špičatý čenich, dlouhý boltec, který při ohrnutí dosahuje oka a ocas delší než tělo.

Rozšíření

Krysa obecná pochází původem z jihovýchodní Asie a v Evropě zdomácněla před 2000-3000 lety. V minulosti byla hojnější, dnes se vyskytuje jen v určitých oblastech střední Evropy. V České republice žije jen místně ve středních a severních Čechách, na Slovensku nebyla v posledních letech nalezena.

Způsob života

Krysa je stejně jako příbuzný potkan synantropní hlodavec – žije tedy v lidských obydlích nebo blízko nich. Původně jde však o stromový druh, který se soužití s člověkem přizpůsobil až později. Protože krysa obecná vede téměř výhradně noční život, je její společenské chování mnohem méně prokoumáno než u potkanů, kteří jsou chování v mnoha laboratořích jako pokusná zvířata. Krysa obecná je velmi plodný hlodavec a rozmnožuje se během celého roku, ovšem s jednoznačným maximem v letních měsících. Mírný průběh zimy její rozmnožovací schopnost ještě zvyšuje. Samice v jedné populaci bývají často gravidní ve stejnou dobu. Po třech týdnech samice vrhne až deset mláďat v prostorném hnízdě zbudovaném z hadrů, slámy nebo cárů papíru. Při narození jsou mláďata slepá, holá a neslyšící, v hnízdě se k sobě navzájem tisknou, aby si udržela tělesnou teplotu. Po dvou týdnech otevírají oči, začínají slyšet a na těle jim vyráží jemná srst.

Názvy ve světě

Krysa obecná

Anglicky: Black Rat, Holandsky: Zwarte rat, Chorvatsky: Crni štakor, Maďarsky: Házi patkány, Německy: Hausratte, Rumunsky: şobolan negru, Rusky: Černaja krysa, Slovensky: Potkan tmavý

Mohlo by vás také zajímat

Amejva obecnáLétavka obecnáJeštěrka obecnáZmije obecnáČírka obecnáKopřivka obecnáJiřička obecnáVlaštovka obecnáStraka obecnáSojka obecná

Podělte se s námi o názor na tento text →