Aktuálně: 4 330 inzerátů190 126 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Vlk obecný

Canis lupus

Vlk obecný

Canis lupus

Vlk obecný

  • Výskyt: Evropa
  • Délka těla: 105-160 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 25-65 kg
  • Počet mláďat: 5-6 ks
  • Březost: 62-75 dnů
  • Potrava: Obratlovci
Vlk obecný
Kam se řadí?

Vlk obecný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Canoidea
  • Čeleď: Canidae - psovití
  • Podčeleď: Caninae
  • Rod: Canis
Vlk obecný
Kde žije?

Vlk obecný

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 31.05.2014, 19:00
8 782 2 minuty čtení

Identifikace

Vlk obecný dosahuje délky těla 105-160 centimetrů, výška zvířete se pohybuje od 66 do 80 centimetrů, ocas má dlouhý 38 až 60 centimetrů, zadní tlapa vlka je velká 21-30 centimetrů, ucho má 10-15 centimetrů. Hmotnost dospělého jedince se pohybuje od 25 do 65 kilogramů. Srst má zbarvenou převážně rezavohnědě, s černým odstínem na hřbetě. Boky, stehna a krk jsou spíše rezavé, břicho bělavé.

Rozšíření

Stálé populace se vyskytují pouze na Slovensku (50-100 zvířat) a v Polsku. Zatoulaná zvířata byla vzácně pozorována například v České republice a v Německu. Odhaduje se, že k roku 2000 bylo v Beskydech a okolí 15–18 jedinců, do roku 2010 se však počet snížil na 10 jedinců. Ojediněle se vlci vyskytují také v Rychlebských horách, Jeseníkách a Krkonoších, pozorování osamělých jedinců bylo hlášeno i na Šumavě.

Způsob života

Smečky vlků obývají hluboké, nejčastěji horské lesy. Lov, při kterém smečka spolupracuje, probíhá hlavně v noci. Kořistí jsou jim srnci, jeleni, divoká prasata, ale i zajíci a domácí zvířata. V období březosti, které trvá 62–75 dní, se samice většinou zdržují v okolí doupěte. Vrhají nejčastěji 5–6 vlčat. Mláďata se rodí hluchá a slepá, váží 0,3–0,5 kg a smysly získávají po 9–12 dnech. Po třech týdnech poprvé opouštějí doupata. Samice do té doby zůstávají u nich a o přísun potravy se jim starají samci. Po 1,5 měsíci už jsou vlčata dostatečně rychlá a obratná, aby dokázala uniknout například před člověkem.

Názvy ve světě

Vlk obecný

Anglicky: Wolf, Francouzsky: Loup, Holandsky: Wolf, Chorvatsky: Obični vuk, Italsky: Lupo, Japonsky: Ookami, Maďarsky: Farkas, Německy: Wolf, Norsky: Ulv

Mohlo by vás také zajímat

Irský vlkodavPlochoještěr obecnýChameleon obecnýSatyr obecnýBažant obecnýRejsek obecnýRorýs obecnýDrvopleň obecnýTesařík obecnýSmrtník obecný

Foto: http://wiki.rvp.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →