Aktuálně: 4 330 inzerátů190 125 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Psík mývalovitý

Nyctereutes procyonoides

Psík mývalovitý

Nyctereutes procyonoides

Psík mývalovitý

  • Výskyt: Jihovýchodní Asie
  • Velikost: 50-80 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 4-10 kg
  • Březost: 60-64 dnů
  • Počet mláďat: 5-12 ks
  • Potrava: Všežravec
Psík mývalovitý
Kam se řadí?

Psík mývalovitý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Canoidea
  • Čeleď: Canidae - psovití
  • Podčeleď: Caninae
  • Rod: Nyctereutes - psík
Psík mývalovitý
Kde žije?

Psík mývalovitý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
11 607 2 minuty čtení

Identifikace

Psík mývalovitý dorůstá délky těla 50-80 centimetrů, výšky dosahuje 20-25 centimetrů a ocas 16-25 centimetrů, zadní tlapka 11-13 centimetrů, ucho 4,5-6,5 centimetrů. Hmotnost se u dospělého jedince pohybuje od 4 do 10 kilogramů. Pro své krátké nohy, huňatou srst a kresbu na hlavě může být zaměněn s jezevcem. Zbarven je plavě šedě a hnědavě s tmavým žíháním. Na rozdíl od mývala nemá pruhovaný ocas.

Rozšíření

Psík mývalovitý je původem z jihovýchodní Asie. V třicátých letech byl mimo jiné vysazen v ruské části dunajské delty, odkud se šířil dále na západ až do Německa a Švýcarska. V České republice i na Slovensku byl donedávna vzácný, ale jeho přítomnost je v posledních letech zjišťována pravidelně.

Způsob života

Psík mývalovitý vyhledává rákosiny, lužní a listnaté lesy. Je aktivní za soumraku a v noci. Den tráví v liščích, jezevčích i vlastních norách. Zimu tráví nepravým zimním spánkem. Psík mývalovitý je významný škůdce v hnízdních koloniích vodního ptactva. Během března a dubna se spáří samice se samci. Po 60-64 dnech, kdy je samice březí, vyvrhne ve své noře většinou 5-12 mláďat. Někdy jich může být až 15. Ta jsou následujících 15 dní plně slepá a teprve postupem času prohlédnou. Matka je poté ještě asi měsíc kojí. Rodinou péči mají na starosti oba dva rodiče. Samec se nevyhýbá svým povinnostem a samici společně s mláďaty nosí ulovenou kořist. Zhruba ve třech měsících věku se osamostatňují. Pohlavní dospělosti dosahují mláďata už v prvním roce života.

Názvy ve světě

Psík mývalovitý

Anglicky: Raccoon Dog, Holandsky: Wasbeerhond, Chorvatsky: Kunopas, Japonsky: Tanuki, Maďarsky: Nyestkutya, Německy: Marderhund, Rumunsky: Câine enot, Rusky: Jenotovidnaja sobaka, Slovensky: Psík medviedikovitý

Mohlo by vás také zajímat

Pekingský palácový psík (pekinéz)Boloňský psíkMaltézský psíkHavanský psík

Foto: http://observationdeck.io9.com

Podělte se s námi o názor na tento text →