Aktuálně: 4 360 inzerátů188 668 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Sviňucha obecná

Phocoena phocoena

Sviňucha obecná

Phocoena phocoena

Sviňucha obecná

  • Výskyt: Pobřeží Atlantiku, Černé moře
  • Délka těla: 135-185 cm
  • Hmotnost: 45-65 kg
  • Březost: 290-310 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
Sviňucha obecná
Kam se řadí?

Sviňucha obecná

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Cetacea - kytovci
  • Podřád: Odontoceti - ozubení
  • Infrařád: Delphinida
  • Nadčeleď: Delphinoidea
  • Čeleď: Phocoenidae - sviňuchovití
  • Rod: Phocoena - sviňucha
Sviňucha obecná
Kde žije?

Sviňucha obecná

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
10 753 2 minuty čtení

Charakteristika

Délka těla 135-185 cm, hmotnost 45-65 kg. Malá tupě končící hlava, malé úzké přední ploutve a nikterak výrazná ploutev hřbetní; ocasní ploutev není na zadní straně vykrojena, má hladký trojúhelníkovitý tvar. Na rozdíl od delfínů nevyskakují sviňuchy z vody. Mají tupý čumák bez náznaků zobáku.

V každé polovině čelisti mají 22-28 zubů, které zůstávají částečně ukryty v dásni. Hřbet je vždy černý, břicho bílé. Mezi nimi je přechodová zóna více méně šedá. Tato zóna se poněkud zvedá mezi okem a hřbetní ploutví. Zuby jsou lopatkovité, nikoli kuželovité jako u delfínů.

Výskyt

Sviňuchy se vyskytují hojně při evropských pobřežích Atlantiku od Severního mysu po Baltské moře až k moři Středozemnímu. Poměrně více jich je v Černém moři. Někdy pronikají sviňuchy do ústí řek a plavou i hodný kus proti proudu, avšak těžištěm jejich výskytu jsou pobřežní vody. Na otevřeném moři jsou vidět poměrně málo. i když každoročně táhnou na velké vzdálenosti.

Způsob života

Více než ostatní delfíni jsou sviňuchy obyvateli příbřežních vod. Mají velmi výkonný orientační systém na základě sonaru, velice dobře slyší a pomalu plavou. Jejich potrava se skládá ze sleďů, platýsů a dalších pobřežních ryb, jakož i sépií, které žijí v mělkých vodách. Vyskytují se většinou v malých skupinkách. Mezi červencem a říjnem se dospělá zvířata shromažďují i s potomstvem ve vodách při pobřeží Britských ostrovů a Severní Ameriky, aby se tam narodila mláďata po březosti trvající okolo 290-310 dní.

Názvy ve světě

Sviňucha obecná

Anglicky: Harbor Porpoise, Francouzsky: Marsouin commun, Holandsky: Bruinvis, Chorvatsky: Perajasta pliskavica, Německy: Schweinswal

Mohlo by vás také zajímat

Amejva obecnáLétavka obecnáJeštěrka obecnáZmije obecnáČírka obecnáKopřivka obecnáJiřička obecnáVlaštovka obecnáStraka obecnáSojka obecná

Foto: http://bezdna.wordpress.com

Podělte se s námi o názor na tento text →