Aktuálně: 6 450 inzerátů160 656 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Ježura australská

Tachyglossus aculeatus

Ježura australská

Tachyglossus aculeatus

Ježura australská

  • Výskyt: Austrálie
  • Délka těla: 30-45 cm
  • Hmotnost: 2,5-6 kg
  • Březost: 21-28 dnů
  • Délka života: Až 45 let
  • Potrava: Mravenci, termiti
Ježura australská
Kam se řadí?

Ježura australská

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Prototheria - vejcorodí
  • Řád: Tachyglossa - ježury
  • Čeleď: Tachyglossidae - ježurovití
  • Rod: Tachyglossus - ježura
Ježura australská
Kde žije?

Ježura australská

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 24.06.2014, 15:00
13 664 2 minuty čtení

Ježura australská má celé tělo pokryté dlouhými a tlustými ostny, promlčenými krátkou srstí. Tento druh má poměrně malou hlavu, krk není patrný a vyčnívající poměrné krátký čenich vnímá slabé elektrické proudy, s jejichž pomocí vyhledává kořist. V tlamičce má ježura australská dlouhý jazyk, měřící až 17 centimetrů a pokrytý jemnými bradavkami, na který chytá hmyz. Je aktivní ve dne i v noci. Dovede velice dobře snášet mimořádně horké i studené počasí, kdy její tělesná teplota může klesnout až na 4 °C.

Ve volné přírodě se ježura vyskytuje, jak již napovídá její druhový název, v Austrálii, ale také v Tasmánii a Nové Guiney; v těchto zemích se objevuje v nejrůznějším prostředí kromě tropických a horských deštných lesů, kde byste ji hledali marně.

V dospělosti dorůstá ježura australská délky těla 30-45 centimetrů, ocas bývá dlouhý kolem 1 centimetru, hmotnost se pohybuje v rozmezí od 2,5 do 6 kilogramu.

Ačkoli patří ježura australská k nejprimitivnějšímu řádu savců, je to nejrozšířenější a nejhojnější savec v Austrálii.

Na rozdíl od ostatních savců se, podobně jako ptakopysk, líhne ježura australská z vajíček, velkých asi jako lískový oříšek. Březost trvá mezi 21 až 28 dny, během této doby samice vyhrabává noru pro mládě, která je asi jeden metr dlouhá. Následně je jedno hladké a kožnaté vejce průměru 13 – 17 mm vloženo přímo do malého, ke hlavě otvorem otočeného vaku na jejím břiše. Mláďata jsou kolem 1,5 cm dlouhá a váží mezi 0,3 a 0,4 gramy. Po vylíhnutí se mláďatům říká pinčlové. Mláďata se živí mateřským mlékem.
 

Názvy ve světě

Ježura australská

Anglicky: Short-beaked Echidna, Francouzsky: Échidnés À Nez Court Épineux, Chorvatsky: Australski kratkokljuni ježac, Maďarsky: Rövidcsőrű hangyászsün, Německy: Kurzschnabeligel, Polsky: Kolczatka australijska, Rusky: Австралийская ехидна, Slovensky: Ježura australská

Mohlo by vás také zajímat

Australská kelpieTilikva australskáMegaderma australskáPaježura BartonovaDlouhokrčka australská

Foto: http://morwellnp.pangaean.net

Podělte se s námi o názor na tento text →