Aktuálně: 4 383 inzerátů184 538 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Vačice virginská

Didelphis virginiana

Vačice virginská

Didelphis virginiana

Vačice virginská

  • Výskyt: Střední a Jižní Amerika
  • Délka těla: 33-50 cm
  • Hmotnost: 1,4-5 kg
  • Počet mláďat: Až 18 ks
Vačice virginská
Kam se řadí?

Vačice virginská

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Ameridelphia - američtí vačnatci
  • Řád: Didelphimorphia - vačice
  • Čeleď: Didelphidae - vačicovití
  • Podčeleď: Didelphinae - vačice pravé
  • Rod: Didelphis - vačice
Vačice virginská
Kde žije?

Vačice virginská

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 24.06.2014, 15:00
19 966 2 minuty čtení

Vačice virginská je největší z amerických vačic (všechny patří do čeledi vačicovitých, Didelphidae), zvaná také opossum, se úspěšně rozšiřuje po Severní Americe. Využívá lidských obydlí jako úkrytů, hnízdí v hromadách odpadků nebo v kůlnách a nachází tam i zdroj potravy Vačice virginská je všežravá, mrchožravá a spokojí se s odpadky. Tento noční tulák si nevybírá, požírá larvy hmyzu, vejce ptáků, květy, ovoce a zdechliny a nejednou pořádá nájezdy do kurníků nebo poškozuje zahradní plodiny. Když se cítí ohrožena, předstírá smrt a leží nehybně i několik hodin. Zbarvení tohoto druhu vačice je velmi proměnlivé, šedé, rezavé, hnědé nebo černé s bílými pesíky a hustou podsadou.

Délka těla se u dospělých jedinců pohybuje od 33 až do 50 centimetrů, ocas je pak dlouhý 25-54 centimetrů, hmotnosti dosahuje 1,4-5 kilogramů.

Vačice virginská se vyskytuje v západní, jižní a východní USA, Mexiku a Střední Americe; v těchto zemích obývá stepi a tropické nebo opadavé lesy.

Samice může mít až osmnáct mláďat v jednom vrhu, i když počet mléčných bradavek postačuje jen pro třináct. Mláďata, která přežijí, zůstávají přichycena na bradavkách 50 dní a vak opouštějí za 70 dní.

Při vážném ohrožení vačice předstírá smrt, aby tím zmátla predátory. Dokáže ležet na boku až po dobu 6 hodin bez jediného náznaku pohybu.
 

Názvy ve světě

Vačice virginská

Anglicky: Virginia Opossum, Francouzsky: Opossum de Virginie, Holandsky: Virginiaanse opossum, Německy: Virginia-Opossum, Polsky: Dydelf wirginijski, Rusky: Виргинский опоссум, Slovensky: Vačica virgínska, Španělsky: Zarigüeya de Virginia o norteamericana

Mohlo by vás také zajímat

Vačice vydříVačice trpasličí

Foto: http://consejo.bz

Podělte se s námi o názor na tento text →