Aktuálně: 4 327 inzerátů190 230 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Dželada

Theropithecus gelada

Dželada

Theropithecus gelada

Dželada

  • Výskyt: Etiopie
  • Délka těla: 70-74 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 10-20 kg
  • Březost: 5-6 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
Dželada
Kam se řadí?

Dželada

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Catarrhini - úzkonosí
  • Nadčeleď: Cercopithecoidea - úzkonosé opice
  • Čeleď: Cercopithecidae - kočkodanovití
  • Podčeleď: Cercopithecinae - kočkodani
  • Tribus: Papionini
Dželada
Kde žije?

Dželada

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
5 404 2 minuty čtení

Nejpozoruhodnějším rysem dželady, blízké příbuzné paviánů, jsou lysé, červeně zbarvené skvrny na hrudi, u samic lemovaných korálkovitými zduřeninami. Jinak má dželada srst hnědou a dospělí samci nesou na hlavě a na plecích bohatou hřívu. Vsedě na sedacích hrbolech dželada přehlíží travnaté plochy, rychle trhá čepele trav a semena a cpe si je do tlamy pravou rukou.

Dželada žije ve velkých volných tlupách, které se rozpadají na menší celky, tvořené dominantním samcem a jeho harémem spřízněných samic. V době, kdy samce zažene mladší soupeř, pobije všechny potomky předchůdce.

V dospělosti dorůstá dželada délky těla 70-74 centimetrů, ocasu 46-50 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 10-20 kilogramy.

Dželada bývá ve volné přírodě Etiopii; kde se vyskytuje v horských plošinách a travnatých pláních.

Jako jediný primát žijící v této oblasti je dželada ohrožena rychle rostoucím zemědělstvím, pastevectvím a jinou činností člověka. Jsou pro ni vytvořeny chráněné oblasti.

Dželada se může rozmnožovat zpravidla po celý rok, ačkoli se rodí nejvíce mláďat v období dešťů. Obou pohlavím se v období páření prsní růžové plošky výrazně zviditelní a samicím se i výrazně zvětší genitální oblast. Samice je březí po dobu 5 až 6 měsíců a rodí jediné mládě, které je na ni závislé po dobu 12 až 18 měsíců. Samec se pravděpodobně na rodičovské péči nepodílí. Samice dosahují pohlavní dospělosti ve čtyřech letech života, samci téměř o dva roky později.


 

Foto: http://scienceblogs.com/

Podělte se s námi o názor na tento text →