Aktuálně: 4 342 inzerátů183 141 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Mravenečník čtyřprstý

Tamandua tetradactyla

Mravenečník čtyřprstý

Tamandua tetradactyla

Mravenečník čtyřprstý

  • Výskyt: Od jihu Venezuely do sev. Argentiny
  • Délka: 53-88 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 3,5-8,5 kg
  • Březost: 130-160 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
Mravenečník čtyřprstý
Kam se řadí?

Mravenečník čtyřprstý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Xenarthra - chudozubí
  • Čeleď: Myrmecophagidae - mravenečníkovití
  • Rod: Tamandua - mravenečník
Mravenečník čtyřprstý
Kde žije?

Mravenečník čtyřprstý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 30.03.2014, 19:00
8 743 2 minuty čtení

Mravenečník čtyřprstý je známější pod jménem tamandua. Má světle žlutou srst, černou vestu na trupu, malou špičatou hlavu a řídce osrstěný ovíjivý ocas. Pohybuje se stejně bezpečně na zemi jako v korunách a používá dlouhé drápy a mohutné končetiny k rozhrnování tlejících kmenů a rozhrabávání hmyzích hnízd. Mravenečník čtyřprstý je aktivní 8 hodin, většinou v noci. Všichni mravenečníci patří do stejnojmenné čeledi.

V dospělosti dorůstá mravenečník délky těla 53-88 centimetrů, ocasu 40-67 centimetrů, hmotnost 3,5-8,5 kg.

Ve volné přírodě se mravenečník čtyřprstý vyskytuje od jižní Venezuely do severní Argentiny a Uruguaye; obývá různé prostředí, od deštných pralesů po galeriové lesy, savany a plantáže

Mravenečník čtyřprstý je nejčastěji dováženým druhem. Pro pár postačuje ubikace o velikosti 2x2x3 metry. Ubikace musí být vybavena mnoha větvemi, lany a odsedávkami na šplhání. Jako úkryty poslouží duté kmeny nebo budky. Na dno nasteleme drcenou kůru nebo hobliny. Teplotu udržujeme v rozmezí 20-24°C. Mravenečníci jsou choulostiví na průvan. Vhodná je i poněkud vyšší vlhkost vzduchu. Samice rodí po 130-160 dnech březosti jediné mládě, které je méně vyvinuté než u mravenečníka velkého. To zpočátku nosí na zádech později jej odkládá ve větvích. Samec se odchovu neúčastní. Okolo půl roku věku se mládě osamostatňuje a pohlavně dospívá po jednom roce života.

Misky na krmení můžeme umístit i na zem, vhodnější je však krmit zvířata do misek umístěných ve větvích nebo na vyvýšených plošinách. Na krmení se podává jemně namleté libové hovězí nebo drůbeží maso namíchané se syrovými vejci, strouhanou mrkví, vařenou rýží nebo ovesnými vločkami a tvarohem. Občas do míchanice můžeme přidat i mleté vnitřnosti a mléko. Potravu je nutné doplnit o minerální a vitamínové doplňky. Dále jim poskytneme dostatek hmyzu, nakrájená mláďata hlodavců. Na jeden kus poskytneme 0,6 kg potravy.
 

Názvy ve světě

Mravenečník čtyřprstý

Anglicky: Southern Tamandua, Chorvatsky: Četveroprsti mravojed, Německy: Südliche Tamandua, Polsky: Tamandua południowy, Rumunsky: Furnicar pitic, Slovensky: Mravčiar štvorprstý, Španělsky: Oso mielero

Mohlo by vás také zajímat

Frček čtyřprstýMravenečník velkýMravenečník dvouprstýVakorejsek čtyřprstý

Foto: http://www.zoochat.com

Podělte se s námi o názor na tento text →