Aktuálně: 6 453 inzerátů160 588 diskuzních příspěvků17 558 uživatelů

Mravenečník velký

Myrmecophaga tridactyla

Mravenečník velký

Myrmecophaga tridactyla

Mravenečník velký

  • Výskyt: Střední a Jižní Amerika
  • Délka těla: 1-2 m
  • Hmotnost: 22-39 kg
  • Březost: 190 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Mravenci, termiti
Mravenečník velký
Kam se řadí?

Mravenečník velký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Xenarthra - chudozubí
  • Čeleď: Myrmecophagidae - mravenečníkovití
  • Rod: Myrmecophaga - mravenečník
Mravenečník velký
Kde žije?

Mravenečník velký

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 12.02.2014, 19:00
12 414 2 minuty čtení

Mravenečník velký má typickou hlavu s dlouhým válcovitým čenichem, který se rozšiřuje v malou hlavičku s drobnýma očima a ušima. Přední nohy jsou u tohoto druhu mohutné, zadní menší a nejpůsobivější je huňatý hnědý ocas. Mravenečník velký chodí po kloubech, rozhrabává mraveniště a termitiště mohutnými předními drápy a kořist vychytává lepkavým, drobnými ostny pokrytým jazykem, až 60 centimetrů dlouhým. Mravenečník velký se dokáže ubránit i pumám a jaguárům tak, že se zdvihá, řve a seká po nich drápy. Ničení prostředí a lov na maso tento druh silně ohrožuje.

Mravenečník velký dosahuje délky těla 1-2 metry, ocasu 60-90 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 22-39 kilogramy.

Ve volné přírodě obývá mravenečník velký střední a Jižní Ameriku; kde se vyskytuje na travnatých plochách a v lesích. Většinu roku žije samotářským životem. V blízkosti lidských obydlí je aktivní převážně v noci, v odlehlejších oblastech spíše ve dne, přičemž často odpočívá ve stínu stromů nebo keřů, v opuštěných norách nebo dutinách. Při spánku si tělo přikrývá svým dlouhým a huňatým ocasem. Nápadná je i jeho chůze, při které došlapuje na své klouby prstů, aby se chránil před opotřebováním svých dlouhých drápů. I přesto, že tráví většinu času na souši, je velice schopný plavec.

O rozmnožování tohoto druhu existuje mnoho nejasností. Samec mravenečníka velkého se před pářením samici předvádí a čeká na samiččino svolení se s ní spářit. Samice se rozmnožuje zhruba jednou za 9 měsíců a po 190 dnech březosti rodí jediné mládě, které je po narození stejně barevně osrstěné jako dospělci a váží kolem 1,3 kg. Několik prvních týdnů přečkává na zádech matky, která jej tímto způsobem přenáší. Samice svého potomka odstavuje zhruba v 6 měsících života. Samci dosahují pohlavní dospělosti ve věku 2,5 až 4 let, samice zhruba v podobném stáří. Mravenečník velký se může dožít až dvaceti pěti let.
 

Názvy ve světě

Mravenečník velký

Anglicky: Giant Anteater, Chorvatsky: Divovski mravojed, Německy: Großer Ameisenbär, Polsky: Mrówkojad olbrzymi, Rumunsky: Furnicar uriaş, Slovensky: Mravčiar veľký, Španělsky: Oso hormiguero gigante

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr velkýVaza velkýVelký münsterlandský ohařVelký hrubosrstý vendéeský basetVelký modrý gaskoňský honičElo velkýNěmecký špic velkýVelký švýcarský salašnický pesKnírač velkýDrakoun velký

Foto: http://bioweb.uwlax.edu

Podělte se s námi o názor na tento text →