Aktuálně: 6 450 inzerátů160 562 diskuzních příspěvků17 557 uživatelů

Frček čtyřprstý

Allactaga tetradactyla

Frček čtyřprstý

Allactaga tetradactyla

Frček čtyřprstý

  • Výskyt: Sever Afriky
  • Velikost: 25-30 cm s ocasem
  • Hmotnost: 30-42 g
Frček čtyřprstý
Kam se řadí?

Frček čtyřprstý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Dipodidae - tarbíkovití
  • Podčeleď: Allactaginae - frčkové
  • Rod: Allactaga - frček
Frček čtyřprstý
Kde žije?

Frček čtyřprstý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 08.03.2014, 09:00
15 598 2 minuty čtení

Jméno dostal frček čtyřprstý podle nápadných čtyř prstů na zadních tlapkách, jinak je ve všem typickým tarbíkem: tento druh má dlouhé králičí uši a skákavé zadní nohy. Srst je černě a oranžově žíhaná s šedými boky, oranžovou zádí a bílou spodní stranou. Dlouhý ocas slouží k udržování rovnováhy a má bílou špičku a černý pruh pod ní. Frček čtyřprstý si vyhrabává hluboké nory, v nichž se ve dne ukrývá před horkem a v noci loví na povrchu.

Délka těla se u dospělkých zvířat pohybuje mezi 10-12 centimetry, ocas je dlouhý 15,5-18 centimetrů, hmotnost se u dospělého zvířete pohybuje mezi 30-42 gramy.

Frček čtyřprstý obývá ve volné přírodě severní Afriku; konkrétně obývá slané bažiny a na pobřeží, jílovitá poušť, drží se v okolí polí ječmene.

Tento druh je ohrožen kultivací pouště. Český název čeledi, do které frček čtyřprstý náleží, je tarbíkovití.

Frček čtyřprstý náleží do čeledi tarbíkovití. Tarbíkovití jsou nevelká čeleď menších nebo středně velkých druhů žijících hlavně v suchých oblastech. Celá čeleď zahrnuje okolo 50 druhů, patří do ní frčci, frčíci, myšivky, tarbíci a tarbíčci.

Myšivky mají dlouhé nohy i ocas, ale nejsou ještě tak dokonale přizpůsobeni k pohybu po zadních končetinách jako ostatní tarbíkovití, krční obratle nemají srostlé. Vyskytují se v chladném a mírném pásmu Severní Ameriky, Asie a Evropy. U nás se vyskytuje v některých pohořích nepříliš hojná myšivka horská Sicista betulina.
 

Názvy ve světě

Frček čtyřprstý

Anglicky: Four-toed Jerboa, Německy: Vierzehen-Pferdespringer, Slovensky: Tarbík štvorprstý

Mohlo by vás také zajímat

Mravenečník čtyřprstýVakorejsek čtyřprstý

Foto: http://taxondiversity.fieldofscience.com

Podělte se s námi o názor na tento text →