Aktuálně: 4 314 inzerátů183 392 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Zajíc polární

Lepus arcticus

Zajíc polární

Lepus arcticus

Zajíc polární

  • Výskyt: Severní Kanada
  • Délka: 43-66 cm
  • Hmotnost: 3-7 kg
  • Březost: 30 dnů
  • Potrava: Býložravec
Zajíc polární
Kam se řadí?

Zajíc polární

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Lagomorpha - zajíci
  • Čeleď: Leporidae - zajícovití
  • Rod: Lepus - zajíc
  • Podrod: Lepus - zajíc
Zajíc polární
Kde žije?

Zajíc polární

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 12:00
12 113 2 minuty čtení

Zajíc polární, je velký zavalitý zajíc, s dlouhou srstí je přizpůsoben dokonale životu v drsných podmínkách arktické tundry. Některé poddruhy jsou bílé po celý rok, jiné v létě přebarvují došeda. Přední řezáky zajíce polárního jsou upraveny k požírání rostlin pod sněhem, hlavně mechů, lišejníků, pupenů, bobulí, listů a kůry, nízké vegetace a také kořínků keřů, zejména vrb. Na zemi vyhrabávají zajíci sněhem zasypané rostliny zadníma nohama. Na rozdíl od ostatních zajíců požírají také maso z loveckých pastí. Mimo dobu páření obvykle žijí ve skupinách až po 300 jedincích a předvádějí zvláštní chování, kdy celá skupina mění směr najednou. Když unikají dravcům či šelmám, jsou schopni běhat rychlostí až 64 kilometrů v hodině.

Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje v rozmezí 43-66 centimetrů, ocas je poměrně krátký a měří 4-8 centimetrů, hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje od 3 do 7 kilogramů.

Zajíc polární se ve volné přírodě vyskytuje v severní Kanadě (Ellesmerův ostrov, Severozápadní teritoria, Newfoundland) a Grónsko; objevuje se zde na svazích hor a skalnatých plošinách.

Zajíc polární většinou okusuje zdřevnatělé rostliny, ale nepohrdne ani pupeny, lesními plody, listy a travou. Má výborný čich a za zasněženými rostlinami, kterými se živí, dokáže i hrabat do sněhu.
 

Názvy ve světě

Zajíc polární

Anglicky: Arctic Hare

Mohlo by vás také zajímat

Zajíc tmavoocasýSob polárníLiška polární nebo též pesecZajíc polníZajíc bělákKambala polární

Foto: http://www.mnh.si.edu

Podělte se s námi o názor na tento text →