Aktuálně: 4 504 inzerátů179 108 diskuzních příspěvků17 818 uživatelů

Zajíc tmavoocasý

Lepus californicus

Zajíc tmavoocasý

Lepus californicus

Zajíc tmavoocasý

  • Výskyt: Západní USA a severní Mexiko
  • Délka: 47-63 cm
  • Hmotnost: 1,5-3,5 kg
  • Potrava: Různé rostliny
Zajíc tmavoocasý
Kam se řadí?

Zajíc tmavoocasý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Lagomorpha - zajíci
  • Čeleď: Leporidae - zajícovití
  • Rod: Lepus - zajíc
  • Podrod: Proeulagus - zajíc
Zajíc tmavoocasý
Kde žije?

Zajíc tmavoocasý

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 31.03.2014, 19:00
5 907 2 minuty čtení

Obrovské, až 15 centiemtrů dlouhé boltce s černými špičkami tomuto zajíci slouží k ochlazování těla v horkém suchém prostředí a současně umožňují zachycovat i nejtišší šelesty, způsobené predátory.

Zajíc tmavoocasý má šedohnědou až pískovou srst, dlouhé nohy a černý ocas s pruhem přecházejícím na zadek. Vyhledává různé rostliny, například pelyněk, hadinec, meskitové keře a jalovce, ale přednost dává zajíc tmavoocasý sukulentním bylinám a travinám. Sucho nebo zimu přežívá díky oštipování dřevnatých větviček.

Když je tento druh ohrožen, strne, nebo leží klidně na zemi s hlavou přitištěnou k půdě, či rychle pobíhá v kruzích. Vytváří si mělké pekáče nebo hnízda pod křovinami a většinou zůstává ve svém okrsku, jen zřídka si brání větší území.

Tento zajíc v době páření předvádí zvláštní dlouhé honičky provázené vyskakováním v páru a často se samci a samice perou.

Zajíc tmavoocasý dosahuje v dospělosti délky těla v rozmezí 47-63 centimetrů, ocas pak měří dalších 8-12 centimetrů, hmotnost kolísá od 1,5 až do 3,5 kilogramu.

Domovinou tohoto druhu zajíce je západní USA a severní Mexiko; kde obývá suché prérie a také pouště.

Zajíc tmavoocasý je jeden z nejrychlejších zajíců, běhá rychlostí až 56 kilometrů v hodině.

Názvy ve světě

Zajíc tmavoocasý

Anglicky: Black-tailed Jackrabbit

Mohlo by vás také zajímat

Zajíc polárníZajíc polníZajíc bělák

Foto: http://www.studyblue.com

Podělte se s námi o názor na tento text →