Aktuálně: 5 297 inzerátů170 981 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Zajíc bělák

Lepus timidus

Zajíc bělák

Lepus timidus

Zajíc bělák

  • Výskyt: Evropa, Asie, Amerika
  • Hmotnost: 2,5 kg
  • Březost: 30 dnů
  • Počet mláďat: 2-5 ks, 3x ročně
  • Potrava: Býložravec
Zajíc bělák
Kam se řadí?

Zajíc bělák

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Lagomorpha - zajíci
  • Čeleď: Leporidae - zajícovití
  • Rod: Lepus - zajíc
  • Podrod: Lepus - zajíc
Zajíc bělák
Kde žije?

Zajíc bělák

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
9 141 2 minuty čtení

Identifikace

Zajíc bělák nejčastěji váží asi 2,5 kg. Exempláře vážící 3 kg jsou již považovány za výjimečné. Beremeli v úvahu poměry všech proporcí, jeho uši poměrně velikostí připomínají králíka. Jeho národní název ukazuje na jeho mimetismus; v létě má tento zajíc šedohnědou srst, ale s příchodem zimy se jeho srst změní na zářivě bílou (až na jeho území výskytu v USA, kdy se srst nemění - je stále bílá). Jedině jeho hnědé oči a nos a černé konce uší tehdy umožňují, aby ho dobře znalý člověk objevil na sněhu.

Jeho končetiny jsou přizpůsobeny pohybu na sněhové pokrývce. Zadní končetiny jsou opravdové sněžnice, tlapky jsou značně dlouhé, prsty hustě ochlupeny i po stranách a na dolní straně a i tlapky jsou ochlupené.

Rozšíření

Zajíc bělák žije na území severní části Evropy, Asie a Ameriky. V Evropě obývá především oblast Alp. Podle místa výskytu existuje pět různých poddruhů zajíce běláka.

Způsob života

V Alpách jej v létě zastihneme v pásmu kleče i výše. Je aktivní převážně z večera a v noci. Obývá mělké nory, které si ale hrabe sám jen zřídka. Někdy nocuje například pod kmenem spadlého stromu nebo mezi balvany. Třikrát ročně rodí zaječice dvě až pět mláďat, která jsou hned osrstěná a vidí.

Názvy ve světě

Zajíc bělák

Anglicky: Eurasian Arctic Hare, Německy: Schneehase

Mohlo by vás také zajímat

Kamzík bělákZajíc tmavoocasýZajíc polárníZajíc polní

Foto: http://lis-upmc.snv.jussieu.fr

Podělte se s námi o názor na tento text →