Aktuálně: 4 424 inzerátů179 597 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Kamzík bělák

Oreamnos americanus

Kamzík bělák

Oreamnos americanus

Kamzík bělák

  • Výskyt: Severní Amerika
  • Délka těla: 130-160 cm
  • Hmotnost: Až 130 kg
  • Březost: 7 měsíců
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Potrava: Tráva, výhonky, listy
Kamzík bělák
Kam se řadí?

Kamzík bělák

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Nadčeleď: Giraffoidea
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - pravé antilopy
  • Tribus: Caprini - kozy a ovce
  • Rod: Oreamnos - kamzík
Kamzík bělák
Kde žije?

Kamzík bělák

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
4 510 2 minuty čtení

Kamzík bělák má hustou bílou srst, která ho bezpečně chrání před mrazy. Svým dlouhým vousem, hlavou a krátkými zahnutými růžky připomíná spíše kozu, což dokazuje i jeho anglický název Mountain goat, v překladu doslova horská koza. Hřbet má v lopatkách prohnutý nahoru, což způsobuje, že vypadá, jako by měl malý hrb. Kopyta mají opatřena tvrdým, ostrým okrajem a měkkým, pružným nášlapním polštářkem, které způsobují pevné přilnutí jak ke skále, tak k ledu. Kamzík horský je mohutné zvíře, které dosahuje až 1,5 m na výšku a tělo je 1,3 až 1,6 m dlouhé. Obě pohlaví jsou si velice podobná. Zahnuté rohy dosahující 27 cm a mají je jak samci, tak samice.

Kamzík bělák umí velice dobře šplhat po téměř příkrých a kluzkých skalách a nejčastěji obývá území ve výšce kolem 4000 m při okrajích sněhových polích. Jejich jídelníček tvoří téměř všechno zelené, co v těchto výškách roste - od trávy, ostřic, výhonky a listy stromů až po lišejníky a mechy. Velice rádi mají slaný liz, ke kterému podnikají dlouhé a namáhavé výpravy. V zimě slézají do nižších výšek, kde není sníh příliš hluboký a občas se zatoulají i k mořskému pobřeží. Pokud je počasí příliš nepříznivé, zdržují se v jeskyních či pod skalními přívěsy.

Kamzík bělák žije v malých skupinkách, které se skládají s trvalých párů a samice rodí po 7 měsíční březosti jedno, vzácně dvě mláďata. Mláďata mají již od narození hustou srst a jsou neuvěřitelně aktivní, což dokazuje i to, že po více jak půl hodině po narození jsou schopni skákat mezi skalami.
 

Názvy ve světě

Kamzík bělák

Anglicky: Rocky Mountain Goat, Chorvatsky: Američka planinska koza, Německy: Schneeziege, Rumunsky: Capra zăpezilor, Slovensky: Kamzík belák

Mohlo by vás také zajímat

Kamzík horskýZajíc bělák

Foto: https://fishandgame.idaho.gov

Podělte se s námi o názor na tento text →