Aktuálně: 4 353 inzerátů189 049 diskuzních příspěvků17 950 uživatelů

Luskoun krátkoocasý

Manis pentadactyla

Luskoun krátkoocasý

Manis pentadactyla

Luskoun krátkoocasý

  • Výskyt: Východní a jihovýchodní Asie
  • Délka těla: 70-103 cm
  • Hmotnost: 2-7 kg
  • Počet mláďat: 2-3 ks
  • Délka života: Až 13 let
  • Potrava: Mravenci, termiti
Luskoun krátkoocasý
Kam se řadí?

Luskoun krátkoocasý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Pholidota - luskouni
  • Čeleď: Manidae - luskounovití
  • Rod: Manis - luskoun
Luskoun krátkoocasý
Kde žije?

Luskoun krátkoocasý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 24.06.2014, 15:00
10 646 2 minuty čtení

Tento čilý tvor se pohybuje stejně dobře na stromech jako na zemi. Luskoun krátkoocasý má mohutné přední nohy a svalnatý ovíjivý ocas, takže výborně hrabe i šplhá. V nebezpečí se dokáže luskoun svinout do klubíčka a jeho tělo chrání odstávající šupiny. Loví mravence a termity dlouhým jazykem, který vsunuje do jejich hnízd.

Luskoun krátkoocasý dosahuje délky těla 54-80 centimetrů, ocasu 16-33 centimetrů, hmotnost kolísá v závislosti na pohlaví v rozmezí 2-7 kilogramů.

Ve volné přírodě obývá luskoun krátkoocasý východní a jihovýchodní Asii; konkrétně stepi a lesy.

Po spáření a pěti měsících březosti rodí samice živé mládě, které váží od 100 do 500 g. U asijských druhů byly pozorovány 2 i 3 mláďata v jednom vrhu. U druhů žijících na stromech se mládě po narození přichytí matce na ocas a je nošeno až 3 měsíce. Luskouni dospívají ve věku 1 až 2 let a jejich délka života je přibližně 13 let.

Luskouni jsou samotářští noční tvorové, kteří přes den odpočívají ve stinném úkrytu. Kromě lidí se luskouni, díky svému fyzickému vybavení, dokáží ubránit i větším šelmám. Při ohrožení se pevně stáhnou do klubka. Síla stahu a pohyb šupin mohou útočníkovi rozdrtit končetiny. Na svou obranu také dokáží vystřikovat páchnoucí sekret.
 

Názvy ve světě

Luskoun krátkoocasý

Anglicky: Chinese Pangolin, Francouzsky: Pangolin À Queue Courte, Holandsky: Chinees schubdier, Německy: Ohrenschuppentier, Polsky: Pangolin pięciopalczasty, Rusky: Китайский ящер, Slovensky: Šupinavec čínsky, Španělsky: Pangolín chino

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek krátkoocasýLuskoun stepníRejsek krátkoocasýRejnok krátkoocasý

Foto: http://canadianmuseumofnature.wordpress.com

Podělte se s námi o názor na tento text →