Aktuálně: 4 520 inzerátů178 387 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Rejsek krátkoocasý

Blarina brevicauda

Rejsek krátkoocasý

Blarina brevicauda

Rejsek krátkoocasý

  • Výskyt: Kanada, USA
  • Délka: 12-14 cm
  • Hmotnost: 11-22 g
  • Potrava: Hraboši, myši, rostliny
Rejsek krátkoocasý
Kam se řadí?

Rejsek krátkoocasý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Insectivora - hmyzožravci
  • Čeleď: Soricidae - rejskovití
  • Podčeleď: Soricinae - rejskové
  • Rod: Blarina - rejsek
Rejsek krátkoocasý
Kde žije?

Rejsek krátkoocasý

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:00
7 181 2 minuty čtení

Tento robustní rejsek má krátkou černošedou srst, drobná očka, sotva patrné uši a ochlupený ocásek. Rejsek krátkoocasý je většinou čilý v noci, kdy čichem a hmatem loví kořist v půdě a ochromuje ji jedovatým kousnutím. Tito rejsci obvykle požírají hraboše, myši a rostliny.

V dospělosti dorůstá rejsek krátkoocasý délky těla 12-14 centimetrů, ocas pak bývá dlouhý pouze kolem 3 centimetrů, hmotnost se u dospělého jedince pohybuje od 11 až do 22 gramů.

Rejsek krátkoocasý obývá jižní Kanadu, také sever a východ USA; kde žije v listnatých a jehličnatých lesích, bažinách i ve stepi.

Rejsek krátkoocasý patří do čeledi rejskovití (Soricidae) je čeleď řádu hmyzožravci, zahrnující okolo 310 druhů, vyskytujících se na všech kontinentech kromě Austrálie a Jižní Ameriky. Obecně se tito drobní hlodavci, z nichž bělozubka nejmenší s hmotností jen 2 gramy je považována za nejmenšího savce, orientují hlavně pomocí čichu a sluchu. Aktivní jsou především v noci a úkryty si vyhledávají pod zemí.

K chovu v zajetí vyhovují dobře větraná a snadno čistitelná terária pro terestrické druhy, tzn. s velkou plochou dna. Ta by měla být alespoň 70x40 centimetrů pro pár zvířat, pro rodinnou skupinu přiměřeně větší. Výška není důležitá, tito rejsci nešplhají ani neskáčou, takže plně postačuje výška 30 centimetrů.
 

Názvy ve světě

Rejsek krátkoocasý

Anglicky: Northern Short-tailed Shrew

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek krátkoocasýRejsek horskýRejsek obecnýRejsek malýRejsek prostředníLuskoun krátkoocasýVakorejsek čtyřprstýVakorejsek tečkovanýRejnok krátkoocasý

Foto: http://www.wildlifenorthamerica.com

Podělte se s námi o názor na tento text →