Aktuálně: 4 358 inzerátů188 470 diskuzních příspěvků17 939 uživatelů

Papoušek krátkoocasý

Psittinus cyanurus

Papoušek krátkoocasý

Psittinus cyanurus

Papoušek krátkoocasý

  • Výskyt: Thajsko, Malajsie, Indonésie
  • Velikost: 18 cm
  • Hmotnost: 85 g
  • Kroužek: 5 mm
  • Počet vajec: 3-5 ks
  • Inkubační doba: 26 dnů
  • Potrava: Semena, plody, květy, …
Papoušek krátkoocasý
Kam se řadí?

Papoušek krátkoocasý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Psittinus - papoušek
Papoušek krátkoocasý
Kde žije?

Papoušek krátkoocasý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 21.09.2013, 20:12
13 227 2 minuty čtení

Popis

Samec má šedomodrou hlavu. Hrdlo a spodní partie jsou modroolivové, svrchu je modročerný s jemnými zelenými a šedými skvrnkami. Dolní partie zad, kostřec a svrchní ocasní krovky jsou temně modré. Ohbí křídel je červené, na vrchních křídelních krovkách je kaštanová skvrna. Krovky i letky jsou shora zelené se žlutými okraji, jen velké ruční krovky jsou fialové. Boky a spodní křídelní krovky jsou rudé. Červená je také svrchní čelist, zatímco spodní je spíše šedavá. Duhovka je žlutá. Samice má hlavu hnědou, svrchu je spíše zelená, jen s menší fialovou skvrnou nad kostřecem. Zobák má šedohnědý. Mladí ptáci jsou zbarveni jako samice, mají však zelenou hlavu. Mladí samci mají čelo s náznaky modré.

Výskyt

Jihozápadní Thajsko, barmská provincie Tena Serim, Malajsie, Indonésie (Borneo a Sumatra).

Život v přírodě

Nejčastěji ho můžeme najít v nížinných lesnatých oblastech, zaletuje i na plantáže a do ovocných sadů. Papoušek krátkoocasý žije v párech nebo menších hejnech. Větší hejna tvoří mladí ptáci po skončení hnízdní sezony, kteří společně zaletují na plantáže palmy olejné, kde mohou působit značné škody. Hnízda byla nalezena ve stromových dutinách, často velmi vysoko. Samice snáší jen dvě nebo tři vejce, na kterých sedí pravděpodobně sama.

Chov

Do Evropy se papoušek krátkoocasý vždy dovážel jen vzácně, i když tu byl chován i v minulém století (zoologické zahrady v Londýně a Berlíně). Jeho chov je poměrně náročný, neboť se stále experimentuje s optimálním složením krmiva. V zajetí pravděpodobně dodnes nebyl odchován.

Potrava

Různá semena, ovoce a zelenina, směs pro nektarožravé, květy.

Názvy ve světě

Papoušek krátkoocasý

Latinsky: Blue-rumped Parrot, Anglicky: Psittinus cyanurus, Německy: Rotachselpapagei, Dánsky: Blågumpet Papegøje, Španělsky: Lorito Dorsiazul, Finsky: palmukaija, Francouzsky: Perruche à croupion bleu, Italsky: Pappagallo groppone blu, Japonsky: rurigoshiinko, Japonsky 2: ルリゴシキインコ, Holandsky: Blauwrugpapegaai, Norsky: Blågumppapegøye, Polsky: modrorzytka, Rusky: Крас но плечий попугайчик, Slovensky: ladniak červenozobý, Švédsky: Blåryggad papegoja, Čínsky: 蓝腰鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek alexandřinPapoušek CollettůvPapoušek červenobřichýPapoušek červenočapkovýPapoušek červenokřídlýPapoušek hnědýPapoušek horský (kouřový)Papoušek chocholatýPapoušek kapskýPapoušek konžský

Podělte se s námi o názor na tento text →