Aktuálně: 4 340 inzerátů190 375 diskuzních příspěvků17 960 uživatelů

Ratufa obrovská

Ratufa indica

Ratufa obrovská

Ratufa indica

Ratufa obrovská

  • Výskyt: Asie
  • Délka: 35-40 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 1-1,2 kg
  • Počet mláďat: 1-3 ks
  • Délka života: Až 20 let
  • Potrava: Ovoce, ořechy, kůra, hmyz
Ratufa obrovská
Kam se řadí?

Ratufa obrovská

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Sciuromorpha - veverkočelistní
  • Čeleď: Sciuridae - veverkovití
  • Podčeleď: Sciurinae - veverky
  • Rod: Ratufa - ratufa
Ratufa obrovská
Kde žije?

Ratufa obrovská

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:00
4 888 2 minuty čtení

Tato veliká veverka má ohromný huňatý ocas, delší než hlava i tělo dohromady. Obvykle je ratufa obrovská svrchu černá, nohy a hlavu má červenohnědé a spodní stranu bílou. Tlapky a chodidla jsou široká, drápy silné a dobře vyvinuté. Je stále čilá a při hledání potravy dovede skákat do dálky 6 metrů z větve na větev. Ratufa obrovská si staví typické veverčí hnízdo, kde odpočívá a odchovává mladé. Vyrušena se přitiskne ploše k větvi nebo skryje za tlustý kmen.

Ratufa obrovská dorůstá délky těla 35 nebo 40 centimetrů, ocas bývá dlouhý dalších 35-60 centimetrů, hmotnost dospělých jedinců kolísá od 1 do 1,2 kilogramů.

Tento druh obývá ve volné přírodě přední Indii; kde navštěvuje opadavé a vlhké stálezelené lesy.

Živí se ovocem, ořechy, kůrou některých stromů a hmyzem. Někdy vybírají i ptačí hnízda.

Při konzumaci potravy nesedí jako ostatní menší veverky s ocasem nad tělem; místo toho balancují na zadních nohách a ocasem udržují rovnováhu. Přitom jim velmi krátký a široký palec na předních nohách pomáhá v přidržování potravy.

Ratufa obrovská rodí obvykle 1–3 mláďata, která váží kolem 77 gramů. Mláďata kojí 8–10 týdnů. Nejvyšší doložený věk 20 let byl zjištěn u ratufy obrovské chované v zajetí.
 

Názvy ve světě

Ratufa obrovská

Anglicky: Indian Giant Squirrel

Mohlo by vás také zajímat

Ropucha obrovskáŽahalka obrovskáVydra obrovskáKrysa obrovskáKrakatice obrovskáŽelva obrovskáKareta obrovskáTiplice obrovská

Foto: http://defence.pk

Podělte se s námi o názor na tento text →