Aktuálně: 4 386 inzerátů184 652 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Krysa obrovská

Cricetomys gambianus

Krysa obrovská

Cricetomys gambianus

Krysa obrovská

  • Výskyt: Afrika
  • Délka: 35-40 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 1-2 kg
  • Březost: 30-32 dnů
  • Počet mláďat: 1-5 ks
Krysa obrovská
Kam se řadí?

Krysa obrovská

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Cricetomyinae - křečkokrysy
  • Rod: Cricetomys - krysa
Krysa obrovská
Kde žije?

Krysa obrovská

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 03.06.2014, 19:00
14 449 2 minuty čtení

Krysa obrovská je noční krysa, připomínající svým způsobem života křečky, se živí pestrou paletou šťavnaté nebo masité potravy od termitů až po avokáda a od burských oříšků až po kukuřici. Někdy je nazývána rovněž také jako gambijská krysa nebo křečkomyš gambijská.

Krysa obrovská přenáší ve velkých lícních torbách do svých nor. Má několik prostorných odlišných komor pro potravu, odpočinek, rozmnožování a dokonce i jako záchod; samci ¡i samice obývají oddělené nory. Krysa obrovská má hrubou šedohnědou srst, přecházející do bílé na krku, bocích a na spodní straně, kolem očí má tmavé kroužky a na hnědém, řídce osrstěném ocase často bílou špičku. Díky silným zadním nohám výborně skáče.

Krysa obrovská dorůstá délky těla 35-40 centimetrů, ocasu 37-45 centimetrů, hmotnost u dospělých jedinců kolísá mezi 1-2 kilogramy.

Ve volné přírodě obývá západní, střední a část jižní Afriky, izolovaný výskyt tohoto druhu je ve východní Africe; na savanách v neopadavých lesích.

Tato krysa se chová pro maso i jako domácí mazlíček. Z kůže se vyrábějí váčky a tabák, zejména v pohoří Ruwenzori.

V přírodě krom člověka nemají přirozeného nepřítele, jsou přínosné hlavně jako dopravci semen. Jejich počet klesá díky oblíbenosti jejich masa, díky rychlému reprodukčnímu cyklu však počet nepřesáhl hranici ohroženého druhu.

Názvy ve světě

Krysa obrovská

Anglicky: Gambian Pouched Rat, Německy: Gambia-Riesenhamsterratte, Polsky: Wielkoszczur, Rumunsky: şobolan de Gambia

Mohlo by vás také zajímat

Ropucha obrovskáŽahalka obrovskáVydra obrovskáRatufa obrovskáKrysa obecnáKrakatice obrovskáŽelva obrovskáKareta obrovskáTiplice obrovská

Foto: http://zniflheimu.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →