Aktuálně: 5 055 inzerátů172 876 diskuzních příspěvků17 728 uživatelů

Křeček bavlníkový

Sigmodon hispidus

Křeček bavlníkový

Sigmodon hispidus

Křeček bavlníkový

  • Výskyt: Střední Amerika, sever Jižní Ameriky
  • Délka: 21-36,5 cm
  • Hmotnost: 110-190 g
  • Březost: 23 dnů
  • Počet mláďat: 1-7 ks
  • Krmivo: Ptačí vejce, plody
Křeček bavlníkový
Kam se řadí?

Křeček bavlníkový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Sigmodontinae - křečci američtí
  • Rod: Sigmodon - křeček
Křeček bavlníkový
Kde žije?

Křeček bavlníkový

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.07.2014, 08:00
3 555 2 minuty čtení

Tento druh, který se nazýval dříve myš hrubosrstá nebo bavlníková krysa, patří mezi americké křečky a je poměrně vzácný, i když někdy se muže rozmnožit, takže škodí na úrodě. Křeček bavlníkový má tuhou šedohnědou srst na hřbetě a bělošedou spodinu těla. Požírá rostliny, hmyz i semenáčky a dobře plave, loví garnáty, kraby a žáby. Obratně šplhá po rákosí, takže může vylupovat ptačí hnízda a požírat vejce a holátka. Křeček bavlníkový je čilý ve dne i v noci, ale žije skrytě v prohlubních na zemi nebo v norách až 75 centimetrů hlubokých. Vyhrabává si také mělké jamky při hledání potravy a vytváří síť dobře udržovaných stezek k jejím zdrojům.

Křeček bavlníkový dorůstá v dospělosti délky těla 13-20 centimetrů, ocasu pak 8-16,5 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 110-190 gramů.

Ve volné přírodě obývá křeček bavlníkový Jižní USA, Střední Ameriku a také sever Jižní Ameriky; kde navštěvuje lesy, hory, prérie a pouště.

Křeček bavlníkový škodí také na cukrové třtině a sladkých bramborách.

Zatímco některé systémy uznávají čeleď křečkovití (Cricetidae), jiné ji opouští a zařazují všechny její zástupce do čeledi myšovití (Muridae).

Jako křečkovití (Cricetidae) se označují nejen „křečci“ v českém slova smyslu, ale i například podčeleď hrabošovití (Arvicolinae). Typičtí křečci jsou pak rozděleni do několika dalších podčeledí, jako jsou například křečci praví (Cricetinae). Tolweb (Tree of life) uznává v čeledi křečkovití tyto skupiny.
 

Názvy ve světě

Křeček bavlníkový

Anglicky: Hispid Cotton Rat

Mohlo by vás také zajímat

Křeček RoborovskéhoKřeček čínskýKřeček zlatý - syrskýKřeček džungarskýKřeček velkýKřeček bělonohýKřeček velkookýKřeček slaništníKřeček polní

Foto: http://wildnatureimages.org

Podělte se s námi o názor na tento text →