Aktuálně: 4 582 inzerátů178 167 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Křeček polní

Cricetus cricetus

Křeček polní

Cricetus cricetus

Křeček polní

  • Výskyt: Evropa
  • Délka: 215-340 mm bez ocasu
  • Hmotnost: 150-600 g
  • Březost: 18-20 dnů
  • Počet mláďat: Až 4-12 ks
  • Krmivo: Zrní, semena, hmyz
Křeček polní
Kam se řadí?

Křeček polní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Cricetinae - křečci praví
  • Rod: Cricetus - křečík
Křeček polní
Kde žije?

Křeček polní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 05.06.2014, 18:00
16 611 2 minuty čtení

Identifikace

Křeček polní má délku těla 215-340 milimetrů, ocas má křeček 28-60 milimetrů, zadní tlapka je dlouhá 28-38 milimetrů, ucho 23-31 milimetrů, dospělý jedinec dosahuje hmotnosti 150-600 gramů. Srst na hřbetě je žlutohnědá, na břiše černá, čenich, líce, skvrny na bocích a končetiny křečka jsou bílé.

Rozšíření

Západní hranice souvislého rozšíření prochází východním Německem, Českou republikou a Rakouskem. Křeček polní je ostrůvkovitě rozšířen také ve středním a jižním Německu, ve Švýcarsku chybí. Křeček polní během vegetačního období shromažďuje potravu v doupěti. Během zimy hibernuje, přičemž se každých 5-7 dní probouzí a krmí se svými zásobami. Žije samotářsky. Samice je březí 18 - 20 dní, rodí až 12 mláďat, která kojí tři týdny. Pohlavně křeček polní dospívá už v 8 týdnech stáří.

Způsob života

Křeček polní žije samotářsky, na polích a suchých stepních oblastech, kde místy dochází k jeho přemnožení. Hrabe si nory s několika šikmými i kolmými vchody, kam si v lícních torbách přináší potravu, kterou konzumuje po probuzení ze zimního spánku. Je aktivní navečer a v noci. Samici se rodí 4-12 mláďat 2-3 krát ročně. V přírodě se křeček živí zrním, semeny, zelenými rostlinami, hmyzem a jeho larvami, ale i mláďaty ptáků.

Názvy ve světě

Křeček polní

Anglicky: Common Hamster, Holandsky: Hamster, Chorvatsky: Obični hrčak, Maďarsky: Mezei hörcsög, Německy: Feldhamster, Rumunsky: Hârciog comun, Rusky: Obyknovennyj chomjak, Slovensky: Chrček roľný

Mohlo by vás také zajímat

Husa polníKřeček RoborovskéhoKřeček čínskýKřeček zlatý - syrskýKřeček džungarskýHraboš polníVrabec polníOsenice polníPolník dvojtečnýSvižník polní

Foto: http://krecek1001.blog.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →