Aktuálně: 6 311 inzerátů161 015 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Aguti Azarův

Dasyprocta azarae

Aguti Azarův

Dasyprocta azarae

Aguti Azarův

  • Výskyt: Jižní Amerika
  • Velikost: 50 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 2,3-3,2 kg
  • Březost: 104-120 dnů
  • Počet mláďat: 1-3 ks
  • Délka života: Kolem 18 let
Aguti Azarův
Kam se řadí?

Aguti Azarův

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Hystricomorpha - dikobrazočelistní
  • Čeleď: Dasyproctidae - agutiovití
  • Rod: Dasyprocta - aguti
Aguti Azarův
Kde žije?

Aguti Azarův

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
5 640 2 minuty čtení

Velké robustní tělo je světle a tmavohnědě kropenaté, spodní strana bývá žlutavá. Krátké nohy jsou nápadné tím, že na předních je pět prstů, zatímco na zadních jen tři. Aguti Azarův má velké vystouplé oči a pohyblivé nozdry a pysky. Poděšen vydává štěkavý zvuk a ježí srst, aby se zdál větší.

Aguti Azarův dosahuje délky těla 50 centimetrů, ocasu 2,5 centimetrů, hmotnost se pohybuje mezi 2,3-3,2 kilogramy.

Domovinou tohoto druhu je střední a jižní Brazílie, také východní Paraguay a severovýchodní Argentina; obývá zde tropické lesy, říční břehy a mangrovové porosty.

Samice tohoto druhu rodí po 104 až 120 dnech březosti ve své noře jedno až tři mláďata, která se rodí dobře vyvinutá a matku opouští ve věku dvaceti týdnů. V zajetí se může aguti dožít poměrně vysokého věku, i více jak 18 let.

Aguti Azarův bývá často pronásledován pro své chutné maso, ale hlavně srst, která je v současné době vysoce ceněna. Díky jeho přizpůsobivosti v lokalitách poblíž lidských obydlí se na jeho početnosti zatím neprojevila ani masivní ztráta přirozeného biomu - tropických deštných lesů. V Červeném seznamu IUCN jej nalezneme v kategorii málo dotčených druhů. Aguti Azarův reprezentuje čeleď agutiovitých.
 

Názvy ve světě

Aguti Azarův

Anglicky: Azara's Agouti, Německy: Azara-Aguti, Slovensky: Aguti Azarov

Foto: http://zooinstitutes.com

Podělte se s námi o názor na tento text →