Aktuálně: 4 341 inzerátů183 120 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Viskača – činčila ušatá

Lagidium viscacia

Viskača – činčila ušatá

Lagidium viscacia

Viskača – činčila ušatá

  • Výskyt: Jižní Amerika
  • Velikost: 47-66 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 2-8 kg
  • Březost: 145-166 dnů
  • Počet mláďat: Až 4 ks
  • Potrava: Býložravec
Viskača – činčila ušatá
Kam se řadí?

Viskača – činčila ušatá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Hystricomorpha - dikobrazočelistní
  • Čeleď: Chinchillidae - činčilovití
  • Rod: Lagidium - činčila
Viskača – činčila ušatá
Kde žije?

Viskača – činčila ušatá

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
6 979 2 minuty čtení

Největší člen rodiny činčilovitých má nápadně velkou, mocnou hlavu a silné nohy. Viskača žije v hlučných koloniích dvaceti až padesáti jedinců, které v noci spásají pastviny a ničí je hrabáním soustavy nor, u jejichž vchodů hromadí kameny, větvičky a kosti.

Délka těla dosahuje u tohoto druhu 47-66 centimetrů, a ocasu 15-20 centimetrů, hmotnost značně kolísá, od 2 do 8 kilogramů.

Viskača obývá jih Jižní Ameriky; konkrétně pampy a křovinaté oblasti. Živí se vším rostlinným, co najdou, na kamenech ve vysokých polohách toho moc na výběr nemají. Viskača je společenský tvor a zdržuje se v koloniích. Aktivní je především ve dne. Činčila ušatá se dožívá věku kolem tří let.

Samice je březí 145-166 dnů, rodí až čtyři mláďata, obvykle jich však je ve vrhu méně. Pohlavně dospívají po půl roce života a dožívají se okolo deseti let.

V zajetí se musí činčila ušatá chovat ve výbězích dobře zabezpečených proti podhrabání s vnitřním prostorem nebo velkých ubikacích.

Náleží do čeledi činčilovitých. Tato čeleď v šesti druzích obývá většinou vysokohorské oblasti Jižní Ameriky. Mají hustou srst, která je chrání v drsných podmínkách. Kvůli kvalitní kožešině jsou ve své vlasti často pronásledováni. Zadní nohy se 3-4 prsty jsou silné a dlouhé, přední mají čtyři prsty, ocásek je dlouhý a bohatě osrstěný. Ušní boltce jsou větší, řídce porostlé srstí. U činčil rodu Chinchila jsou samice větší než samci. Březost je poměrně dlouhá, vyspělá mláďata se rodí 1-3 krát ročně. Žijí obvykle v rodinných skupinkách nebo v koloniích, které mohou mít několik desítek až set členů.
 

Názvy ve světě

Viskača – činčila ušatá

Anglicky: Southern Viscacha, Slovensky: Viskača horská

Mohlo by vás také zajímat

Deerhound – jelení chrtBarzoj – ruský chrtSaluki – perský chrtBloodhound – svatohubertský pesČinčila vlnatáBirma – posvátná kočkaMainská mývalí kočka – Maine CoonKrálík činčila maláKrálík činčila velkáKrálík činčila velká modrá

Foto: http://www.alamany.com

Podělte se s námi o názor na tento text →