Aktuálně: 4 358 inzerátů188 469 diskuzních příspěvků17 939 uživatelů

Koza šrouborohá

Capra falconeri

Koza šrouborohá

Capra falconeri

Koza šrouborohá

  • Výskyt: Asie
  • Délka těla: 1,4-1,8 m
  • Hmotnost: 30-110 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Tráva, listí
Koza šrouborohá
Kam se řadí?

Koza šrouborohá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - antilopy
  • Tribus: Caprini - kozy a ovce
  • Rod: Capra - koza, kozorožec
Koza šrouborohá
Kde žije?

Koza šrouborohá

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
5 584 2 minuty čtení

Koza šrouborohá je známější pod starým jménem markhur, způsobem života se podobá spíše kozorožcům, je však o něco menší, v létě je rezavě hnědá, v zimě je šedivá s dlouhou srstí. Dospělý samec s dlouhou bradkou je dvakrát větší než samice téhož druhu. Samec má mohutnou hřívu na krku, plecích a předních končetinách a ve volné spirále stočené rohy někdy dosahují délky až 1,6 metru, u samice pak nanejvýš 25 centimetrů.

Koza šrouborohá žije na hranici lesa a vychází na pastvu časně ráno a pozdě odpoledne. V létě se tento druh stehuje do vyšších poloh.

Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje mezi 1,4-1,8 metry, délka ocasu je pak 8-14 centimetrů. Hmotnost se pohybuje s ohledem na pohlaví zvířat v rozmezí 30-110 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je střední Asie od Uzbekistánu po Kašmír, objevuje se od suchých křovisek po alpinské pastviny až do 4000 metrů nad mořem.

Koza šrouborohá je považována za předka asijských plemen kozy domácí. Loví se hlavně pro její maso, ale také kvůli kůži a pro trofej. Na planetě přežívá zhruba 3000 jedinců tohoto druhu.

V období rozmnožování spolu svádějí samci bouřlivé zápasy, při kterých se snaží připoutat pozornost co největšího počtu samic. Při těchto soubojích do sebe dva rivalové zapletou své rohy a začnou se kroutit a přetlačovat až do doby, kdy jeden ze zápasníků nepadne k zemi. V tomto období vydávají zvuky blízce podobné zvukům vydávaných kozou domácí. Samice rodí jediné mládě, které několik následujících měsíců kojí.
 

Názvy ve světě

Koza šrouborohá

Anglicky: Markhor, Chorvatsky: Vijoroga koza, Německy: Schraubenziege, Polsky: Koza śruboroga, Rusky: Винторогий козленок, Slovensky: Markhur

Mohlo by vás také zajímat

Koza kašmírováKoza mohérová - angorskáKoza burskáKoza bílá krátkosrstáKoza hnědá krátkosrstáKoza bezoárováAnglonubijská kozaKoza kamerunskáHolandská zakrslá kozaKožatka velká

Foto: http://ekolist.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →