Aktuálně: 4 367 inzerátů188 855 diskuzních příspěvků17 948 uživatelů

Koza kamerunská

Capra aegagrus hircus

Koza kamerunská

Capra aegagrus hircus

Koza kamerunská

  • Výskyt: Kamerun
  • Délka: 80-90 cm
  • Hmotnost: 25-30 kg
  • Březost: 150-170 dnů
  • Počet mláďat: 1-3 ks
  • Délka života: Až 15 let
  • Potrava: Části rostlin, výhonky, tráva, listy
Koza kamerunská
Kam se řadí?

Koza kamerunská

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - pravé antilopy
  • Tribus: Caprini - kozy a ovce
  • Rod: Capra - koza, kozorožec
Koza kamerunská
Kde žije?

Koza kamerunská

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 28.04.2014, 20:00
10 835 2 minuty čtení

Rozšíření

Jak už název napovídá, jedná se o plemeno z Kamerunu, tedy z Afriky.

Biotop

Koza kamerunská obývá travnatá území, pastviny

Potrava

Ve volné přírodě se kozy živí části rostlin, výhonky, tráva, listy. V domácích chovech se zkrmuje 200 gramů jadrného krmiva na den (především v zimě). Lze podat mačkaný oves, ovesné vločky, ječný či ovesný šrot. To smícháme s okopaninami.

Popis

Koza kamerunská dosahuje délky těla 80-90 cm, délky ocasu 10-12 cm, výška v kohoutku činí 40-50 cm, hmotnost 25-30 kilogramu. Pro plemeno jsou typické krátké končetiny, jedná se o tzv. achondroplazii. Uši jsou rovněž krátké, obě pohlaví mají rohy. Jsou to přizpůsobivá a obratná zvířata s tvrdou konstitucí, snadno zdolávají náročnější překážky. Pokud jsou na pastvině ovocné či jiné stromy, kozy s oblibou konzumují listí. Jinak jim občas pár větví přineseme.

Rozmnožování

Samice je březí 150 až 170 dnů. Samice rodí 1-3 mláďata, která jsou velmi dobře vyvinutá a kůzle váží v průměru 1,5 až 2,5 kilogramu.

Zajímavosti

Samec se od samice liší celkově větší velikostí a mohutnějšími rohy. Koza obratně šplhá po nízkých stromech i po skálách. Jedná se o starobylé plemeno, které se vyskytuje na jižním okraji areálu rozšíření kozy domácí. Koza kamerunská se vyskytuje v řadě Zoologických zahrad.

Koza se dožívá věku maximálně 15 let.

Názvy ve světě

Koza kamerunská

Anglicky: Cameroon Dwarf Goat, Holandsky: West-Afrikaanse dwerggeit, Německy: Westafrikanische Zwergziege

Mohlo by vás také zajímat

Koza kašmírováKoza mohérová - angorskáKoza burskáKoza bílá krátkosrstáKoza hnědá krátkosrstáKoza šrouboroháKoza bezoárováAnglonubijská kozaKamerunská ovceHolandská zakrslá koza

Foto: http://www.biolib.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →