Aktuálně: 6 453 inzerátů160 588 diskuzních příspěvků17 558 uživatelů

Bizon

Bison

Bizon

Bison

Bizon

  • Výskyt: Severní Amerika
  • Délka těla: 2,5-3,8 m
  • Hmotnost: 350-1000 kg
  • Březost: 9 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: 15-20 let
  • Potrava: Tráva, výhonky
Bizon
Kam se řadí?

Bizon

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Bovinae - tuři
  • Tribus: Bovini
  • Rod: Bison - bizon
Bizon
Kde žije?

Bizon

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 14.02.2014, 13:00
12 110 2 minuty čtení

Bizon je pravý tur, mohutně stavěné zvíře s dobře vyvinutým hrbem na kohoutku, kde dosahuje výšky až dva metry. Má dlouhou, huňatou hnědočernou srst na hlavě, krku a plecích, kdežto zbytek těla je porostlý kratší rezavou srstí. Velká hlava má široké Čelo s krátkými, vzhůru ohnutými rohy a mohutnou bradku. Samec je podstatně větší než samice. Přes svou velikost je bizon rychlý běžec, může dosáhnout rychlosti až 60 kilometrů v hodině. Bizon má vynikající čich a sluch a umí se vyhýbat nebezpečí. Žije ve volných stádech, samice s telaty vytvářejí pevnější skupiny, kdežto samci jsou buď samotáři, nebo se sdružují v menší tlupy a k samicím se připojují jenom v době říje. O samice tvrdě bojují a srážejí se přitom hlavami jako berani. V minulosti byli prérijní bizoni (Bison bison bison) v USA nesmírně rozšířeni, tvořili obrovská stáda na území USA, Kanady i Aljašky; bílými osadníky však byli téměř vybiti. Udržel se spíše větší bizon lesní (Bison bison athabascae), který žije na severu. Stáda bizonů každoročně migrovala na tisícikilometrové vzdálenosti po ustálených trasách.

Délky těla dosahuje bizon 2,5-3,8 metru, ocasu 60-90 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 350-1 000 kilogramů.

Ve volné přírodě obývá bizon Národní parky Yellowstone (USA) a Wood Buffalo (Kanada); vyskytuje se tam v prérii, horách a otevřených lesích.

Genetické výzkumy naznačují, že zubři a bizoni jsou si značně blízcí a rozdíly mezi nimi vyplývají hlavně z odlišného způsobu života.

Názvy ve světě

Bizon

Chorvatsky: Bizon, Španělsky: Bisonte

Foto: http://blogs.villagevoice.com

Podělte se s námi o názor na tento text →