Aktuálně: 4 346 inzerátů184 005 diskuzních příspěvků17 869 uživatelů

Amadina Gouldové

Erythrura gouldiae

Amadina Gouldové

Erythrura gouldiae

Amadina Gouldové

  • Výskyt: Austrálie
  • Velikost: 13 cm
  • Hmotnost: 12 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 14 dnů
  • Potrava: Drobná semena
Amadina Gouldové
Kam se řadí?

Amadina Gouldové

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Estrildidae - astrildovití
  • Rod: Erythrura - amada
Amadina Gouldové
Kde žije?

Amadina Gouldové

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.10.2023, 21:13
1 042 2 minuty čtení

Amadina Gouldové pochází ze severních částí Austrálie. Pro amadiny je typickým biotopem suchá savana. Amadiny se naopak vyhýbají zalesněným areálům. Denní teploty (v létě) se v savanách pohybují okolo 40-47 °C. Noční teploty neklesají pod 20 °C.

Tito pěvci hýří všemi barvami, mají růžový zobák, zelená záda, žluté břicho, fialovou hruď, modrý kostřec, černý ocas a černočervenou hlavu. Tyto amadiny vytvářejí širokou škálu barevných mutací. V přírodě je nejpočetnější barevnou formou černohlavá, méně červenohlavá a nejvzácnější je žlutohlavá variace. Sameček bývá mnohem pestřeji a sytěji zbarven, samička je oproti němu matná a nevýrazná.

Amadiny Gouldové krmíme směsí různých druhů prosa včetně senegalského, lesknice, moháru, čumízy, travního semena, salátového semínka a dalších drobných semen. Dále předkládáme ovoce, zeleninu, zelené krmení, sépiovou kost a písek na trávení. V době hnízdění vaječnou míchanici.

K úspěšné výchově mláďat používá mnoho chovatelů chůvičky. Inkubační doba vajec je 14 dní, přičemž vylíhlá mláďata opouští hnízdo po 21 dnech. Amada Gouldové snáší přibližně 4-5 vajec v jedné snůšce.

Gouldy jsou náchylné na vzdušné roztoče a drobné parazity přenášející se vzduchem, které napadají dýchací cesty.

Amadina Gouldové dostala název podle anglického cestovatele a ornitologa Johna Goulda. Gould se roku 1838 vydal na výpravu do Austrálie, aby prostudoval tamější ptactvo. Výsledkem byla kniha Ptáci Austrálie, ve které popisuje 600 druhů zdejších ptáků.

Podělte se s námi o názor na tento text →