Aktuálně: 4 871 inzerátů174 799 diskuzních příspěvků17 756 uživatelů

Amadina gouldové - chov a odchov

Amadina gouldové - chov a odchov
Jiřina Tajčmanová 04.12.2023, 13:00
1 213 3 minuty čtení

Ve volné přírodě obývá amadina gouldové sever Austrálie, kromě Yorského poloostrova. Jsou to teplomilní ptáci.

 

Rozlišení pohlaví

Sameček je narozdíl od samičky mnohem pestřeji vybarvený. Jeho zbarvení je více syté a výrazné. Samička působí spíše matně. Dalším rozpoznávacím znakem je krásný zpěv samečka, poskakování a dvoření se na bidýlku před samičkou. Velikost obou pohlaví je shodná, okolo 14 cm.

Způsob chovu

Od září do dubna držím chovný pár spolu. Po ukončení hnízdní sezóny (duben) rozdělím samce od samic do proletovaček a nechám odpočívat.

Chovatelské zařízení

Pro chov amadiny gouldové používám bednové klece o rozměrech 100x40x40 cm. Proletovačky mají rozměry 130x50x40 cm. Klasické klece jsou pro guldy nevhodné. Jsou totiž velmi lekavé a v bednových klecích mají mnohem větší pocit bezpečí. Všechny klece jsou na dně vybaveny šuplíky, pro snadné čištění. Jako podestýlku na dno používám foukanou kukuřici, která se dá koupit v každém obchodě se zvířaty. Bidla dávám ptákům přirozená ze stromových větví, hlavně černého bezu. Guldy se moc rádi koupou. Proto nesmíme zapomenout na koupelny.

Potrava

Ze zrnin krmím směs prosa, lesknice, nigeru a využívám také hotové směsi např. od firmy Prestige. Hlavně v období hnízdění a odchovu mláďat podávám vaječnou míchanici a směs s podílem hmyzu od firmy Orlux.

Zrní nabízím guldám také naklíčené. Ráno je zaleji vodou, večer propláchnu vlažnou vodou a na závěr opět zaleji. Druhý den ráno po propláchnutí přendám do klíčícího síta a večer krmím. V každé kleci nechybí miska s gritem a sépiová kost.

Amadiny Gouldové Amadiny Gouldové https://birdandbeyond.com/

Hnízdění

Guldy nechávám hnízdit od září do dubna (v tu dobu je v Austrálii léto). Budky použijeme polotevřené, nebo zavřené s vletovým otvorem o větším průměru 6-7 cm. Používám velikost budky 15x15x10 cm. Přední strana s vletem je trochu sešikmená a tím vznikne plošinka pro snadný vstup do hnízda. Boudku vystýlám senem a kokosovým vláknem. Stříhám je na maximální délku pěti centimetrů. Samička si potom hnízdo mírně upraví.

Každé ráno snese samička jedno vejce. Kompletní snůška čítá 4-8 vajec. Na vajíčkách sedí střídavě oba rodiče. Mladí guldíci se líhnou po 14-16 dnech. Mláďata jsou krmena oběma rodiči. Mladí poprvé vylétnou za 22-24 dní. Na noc se ještě vrací do budky. Rodiče je po vylétnutí krmí dalších 17-21 dní. Mezi 7.-9. dnem kroužkuji guldy kroužkem s průměrem 2,8 mm. Přepeření mláďat trvá 6-7 měsíců.

Hygiena chovu

Jednou týdně důkladně omyju koupelny, krmítka a napáječky. V případě znečištění trusem provádím omytí horkou vodou ihned. Jednou za měsíc vyčistím podestýlku a klece vymyji horkou vodou s přídavkem sava. Potom vystříkám celý prostor Arpalitem 1 %.

Parazit

Amadina gouldové je náchylná k napadení roztočem Sternostoma tracheacolum. Roztoč napadne dýchací ústrojí. Pták ztěžka dýchá a kýchá. Nemocného jedince musíme izolovat. K léčbě použijeme IVOMEC ředěný propylen glykolenem. Aplikujeme na kůži v zátylku, nebo podpaží. Dalším přípravkem je STRONGHOLD. Aplikujeme jednu kapku na kůži a po třech týdnech opakujeme.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jiřina Tajčmanová

Autorem od: 08.10.2023

Chovám: korela chocholatá, Rosela pennantova, Rosela pestrá, Leskoptev tříbarvá , Agapornis etiopský, Papoušek horský, Andulka vlnkovaná, Neoféma modrohlavá, Kanár Gl. FANCY, Kakariki rudočelý, Amadina gouldové, Alexandr malý, Hýl mexický, Zebřička pestrá.

Vážení přátelé, ze zdravotních důvodů jsem byla nucena ukončit chov exotického ptactva. 

Podobné články

Může vás také zajímat