Aktuálně: 5 139 inzerátů172 203 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

Zmije Latasteova

Vipera latasti

Zmije Latasteova

Vipera latasti

Zmije Latasteova

  • Výskyt: Iberský poloostrov, Afrika
  • Velikost: 60-80 cm
  • Počet mláďat: 2-13 ks
  • Krmivo: Drobní savci, řidčeji ještěrky
Zmije Latasteova
Kam se řadí?

Zmije Latasteova

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Reptilia - plazi
  • Podtřída: Amniota - blanatí
  • Infratřída: Diapsida
  • Nadřád: Lepidosauria
  • Řád: Squamata - šupinatí
  • Podřád: Serpentes - hadi
  • Čeleď: Viperidae - zmijovití
  • Podčeleď: Viperinae - zmije
  • Rod: Vipera - zmije
Zmije Latasteova
Kde žije?

Zmije Latasteova

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Chov Zvířat 29.02.2024, 20:37
38 2 minuty čtení

Znaky: Středně velká zmije s hlavou výrazně odlišenou od krku, měkkým růžkem na čenichu a kýlovitými šupinami. V očích je svislá zornice.

Hřbet a boky jsou světle šedé, žlutošedé, červenohnědé nebo tmavě hnědé. Kresbu tvoří většinou široký, klikatý nebo vlnitý pruh na hřbetě, u samců je obvykle černavý nebo zcela černý, u samic šedý nebo hnědavý. Na bocích jsou tmavé skvrny. Samec má většinou na hlavě kresbu ve tvaru písmene V. Šedé nebo černošedé břicho je světle a tmavě tečkované, spodní strana krátkého ocasu je černá. Celková délka je 60-70 cm, zřídka až 80 cm.

Rozšíření: Slunné kamenité svahy zarostlé křovinami, listnaté lesy a světlé háje do nadmořské výšky 2500 m.

Způsob života: Je živorodá, samice vrhá 2 až 13 mláďat, která po narození měří 14 až 18 cm. Samice rodí v průměru pouze jednou za tři roky. Mláďata se živí nejdříve hmyzem, později menšími ještěrkami. V druhém roce života už loví myši a jiné drobné hlodavce, případně ptáky. Kontrastně zbarvený (často do žluta) konec ocasu zřejmě používá k nalákání kořisti.

Tato zmije je živorodá, aktivní zvláště za dne, s oblibou se sluní.

Potrava: Drobní savci, řidčeji ještěrky.

Všeobecně: Tato zmije je vedená jako zranitelný druh. Ohrožuje ji ztráta biotopu, pronásledování lidmi a usmrcování automobily

Mohlo by vás také zajímat

Zmije nosoroháZmije rohatáZmije gabunskáZmije skvrnitáZmije obecnáZmije horskáZmije levantskáZmije řetízkováZmije menší - rákošskáZmije palestinská

Podělte se s námi o názor na tento text →