Aktuálně: 4 346 inzerátů184 005 diskuzních příspěvků17 869 uživatelů

Husa německá nosná

Anser anser f. domesticus

Husa německá nosná

Anser anser f. domesticus

Husa německá nosná

  • Původ: Německo
  • Hmotnost: 6-7 kg
  • Roční snáška: 40-120 ks
  • Inkubační doba: 30 dnů
  • Průměr kroužku: 22 mm
  • Krmivo: Obiloviny, zelené krmení, živočišná složka
Husa německá nosná
Kam se řadí?

Husa německá nosná

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Anser - husa
Husa německá nosná
Kde žije?

Husa německá nosná

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 21.11.2013, 13:46
17 357 2 minuty čtení

Německé selské plemeno cíleně prošlechtěné na vysokou snášku. Jde o středně těžké husy, silné konstituce, vhodné pro drobné chovy. Vyznačuje se silnou kostrou, velmi rychlým růstem a velmi dobrým využitím jadrného krmiva. Pud sezení na vejcích a vodění housat není zachován.

Tyto husy mají střední tělesný rámec, středně dlouhý, širší a vzadu hluboký, poněkud zvednutý trup s dvojitým podbřiškem. Jejich hlava je středně velká, silná, plná s mírně výraznými lícemi a silným, oranžově žlutým zobákem. Středně dlouhý krk je silný a zpříma nesený. Postoj středně vysoký, běháky silné, ale ne hrubé, červenožluté. Opeření je tvrdší s menším podílem prachového peří.

Hmotnost u housera asi 7 kg a u husy 6 kg. Jejich zbarvení je čistě bílé.

Husa německá nosná náleží do řádu vrubozobí. Zástupci tohoto řádu jsou velcí, zavalití ptáci s dlouhým krkem a krátkým zobákem.

Společným znakem všech vrubozobých jsou vroubkované okraje zobáku, lamely, které původně umožňovaly vrubozobým filtrovat drobné částečky z vody nebo bahna. Ne všechny druhy se živí filtrací, husy a bernešky se pasou na vegetaci, mořčáci, kteří jsou rybožraví, mají zobák hákovitý, podobný zobáku kormorána. Okraj zobáku morčáků je ale také vroubkovaný, v tomto případě jim dobře slouží k uchopení kluzké kořisti.

Dalším znakem vrubozobých jsou krátké, poměrně vzadu postavené končetiny a všechny prsty kromě zadního spojené plovací blánou. Většina vrubozobých jsou dobří plavci, někteří se za potravou potápí, silné nohy jim pak slouží jako výkonná vesla. Na zemi jsou naopak vrubozobí poněkud neobratní.

Názvy ve světě

Husa německá nosná

Anglicky: German Laying Goose, Německy: Deutsche Legegans, Francouzsky: Oie pondeuse allemande

Mohlo by vás také zajímat

Německá dogaNěmecká krahujcovitá slepiceHusa indickáHusa císařskáHusa čínskáHusa alsaskáHusa toulouskáHusa africkáHusa cellskáHusa česká

Podělte se s námi o názor na tento text →