Aktuálně: 5 003 inzerátů173 735 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Burza Telč

Stále se rozrůstající burza

Burza Telč
Ing. Zbyněk Pokorný 09.10.2006, 20:19
15 470 2 minuty čtení

Pravidelně každou 2. neděli v měsíci se koná burza drobného zvířectva v Telči, a protože nemám toto historické město daleko, jsem poměrně častým návštěvníkem.Návštěvností nepatří tato burza k největším, nicméně pravdou je, že se neustále zvyšuje. Také rozmanitost zvířecích druhů vzrůstá. Nejpočetněji jsou zde zastoupeni papoušci a vůbec celkově, exotičtí ptáci. U běžnějších druhů papoušků je opravdu z čeho vybírat.

Po příjezdu na místo konání Vás často obklopí zvědaví výkupčí, nahlížející do přepravek. Následuje krátký průchod chodbou k pokladně. Vstupné činí symbolických 10 Kč pro dospělé a 5 Kč pro děti do 15 let. Po zaplacení můžete pokračovat dál na venkovní nádvoří s nově vybudovaným přístřeškem, pod kterým jsou dvě řady klecí. V těchto klecích bývají pravidelně holubi, králíci, morčata, bažanti, kachny a poměrně početně je zastoupena i drůbež. Právě ono prostorné nádvoří může znamenat růžovou budoucnost pro telčskou burzu.

Přístřešek na nádvoří Přístřešek na nádvoří Foto: Zbyněk Pokorný

Na venkovní areál navazuje hlavní část trhu – vnitřní hala. Po vstupu do ní je po pravé straně možnost občerstvení v menším bufetu. Úplně vlevo se potom nachází stůl, na kterém jsou nabízeny různé vitaminové přípravky, misky na krmení, napáječky, sépiové kosti, zvířecí literatura a samotné krmení pro exoty. Ve středu haly, mají chovatelé k dispozici dlouhé stoly. Zde je na místě také trochu kritiky, protože kdo přijede kolem půl 8, nemá často přepravky kam postavit. Přitom stačí málo - přidat další stůl, na který by v hale místo ještě bylo. Nejvyšší návštěvnost v minulém roce činila něco kolem 280 platících návštěvníků.

Vnitřní hala Telčské burzy Vnitřní hala Telčské burzy Foto: Zbyněk Pokorný

Po vzoru velkých burz jsou zde v posledních měsících nabízeny i věci nepřímo související s chovatelstvím jako např. košťata, včelí med, rostliny… Toto zde nezmiňuji z důvodu kritiky, jak by se mohlo někomu zdát. Právě naopak, i toto poukazuje na neustálý rozkvět této burzy.

Menší burzy, jako je telčská, mají také své kouzlo. Zpravidla probíhají v příjemné a přátelské atmosféře.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat