Aktuálně: 5 019 inzerátů173 914 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Zimování suchozemských želv II

Vlastní zimování

Zimování suchozemských želv II
Jiří Jetmar 15.10.2007, 18:27
7 382 2 minuty čtení

Druhá část tohoto seriálu se bude věnovat vlastnímu zimování. Suchozemské želvy je potřeba umístit do klidných, málo frekventovaných prostorů, kde ani v největších mrazech neklesá teplota pod 2 °C a nepřekračuje ani za mírné zimy 10 °C. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat nad 80-ti %, jinak dochází k dehydrataci. Co by se stalo, kdyby teplota dlouhodoběji klesla pod 0 °C asi nemusím vysvětlovat.

Na druhou stranu, pokud teplota vystoupí dlouhodoběji nad 10 °C, suchozemské želvy se začínají probouzet a zbytěčně plýtvají svými energetickými rezervami, což by mohlo na sklonku zimy a zvláště pak při probouzení setsakra chybět. Ideálním místem pro takové zimování jsou staré "bramborové" nebo "jablkové" sklepy. Podmínky bývají vyzkoušené desetiletími úspěšného skladování úrody a naši předkové se kupodivu při stavbě takových sklepů nepletli. Pokud je želv víc, vyplatí se sklep přizpůsobit novému účelu. Je potřeba vybílit vápnem (likvidace ošklivých breberek jak z říše fauny tak flory) a případně vybavit policemi na pohodlné uložení želv.

Na následujících třech fotografiích vidíte jak může vypadat zcela vyhovující sklep pro hibernaci želv. 

Zimování suchozemských želv II Foto: Jiří Jetmar Zimování suchozemských želv II Foto: Jiří Jetmar Zimování suchozemských želv II Foto: Jiří Jetmar

Suchozemské želvy pro lepší kontrolu ukládám pouze do malé vrstvy cca 3 cm písku. V přepravkách zimující želvy pro lepší pocit obložím zmuchlanými novinami. Pokusy se slámou, hoblinami, lesní hrabankou, ovocným, bukovým, dubovým listím, rašelinou mám již za sebou. Vždy jsem u každého substrátu našel nějaké ale. Buď to byla vysoká prašnost, sklon k plesnivění v uzavřeném prostoru, nemožnost kontrolovat želvy během spánku bez vyrušení, atd. atd.. Hezky je tam narovnám jen tak a mám klid. Stejně, správně hibernující suchozemská želva spí jako dudek a nijak vaši snahu neocení. Kontroluji zdravotní stav tak jednou za tři týdny. POZOR je bezpodmínečně nutné zajistit sklep proti vniknutí myší, hrabošů a krys. Dokáží se spící a bezmocnou želvou opravdu divy.

Související články:

Zimování suchozemských želv I.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat