Aktuálně: 5 716 inzerátů166 201 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Páření kudlanky nábožné

Páření kudlanky nábožné
David Peštulka 20.01.2014, 16:00
6 472 4 minuty čtení

Je samec předurčený umřít?

Záleží na okolnostech, jako je agresivita druhu, podmínky páření, prostory a nakrmenost samičky. Pokud oplodňuje sameček jen jednu samici, řekl bych, že na otázce kanibalismu, není co řešit. Prostě se počká, jak to dopadne. To proto, že život samečka se počítá po posledním svleku v řádu dnů a týdnů. Většinou musíte počítat s pohlavní zralostí, která nastává někdy až teprve čtrnáctý den po posledním svleku. A pokud máme druh, kde se sameček dožívá například jednoho měsíce. Nemá valného významu samečka uchovávat. Jiné je to až v případě kdy musíme napářit více samic. To samečků není nikdy dost. Nástrah je mnoho. Sameček může být plachý, může být sežrán nebo se nemusí  naopak on zamlouvat samičce.

Páření kudlanek Páření kudlanek

Jak zaměstnat samici?

Samice, které se na rozdíl od samců dožívají řádově několika měsíců, je nejlepší průběžně pořádně krmit. Sice se jejich život o něco málo sníží, ale není to tak moc výrazná změna. Pokud je samice dobře krmená v průběhu života stačí, den před pářením přidat pár cvrčků. Před samotným aktem samici dáme potravu, aby si moc nevšímala samečka, který na ní vleze a odvede svoji práci. Pokud se stane, že samička dožere a sameček ještě není hotov (u některých druhů může páření trvat několik hodin) dáme samičce další potravu a tak pořád dokola dokud není konec.

V jakém prostředí se kudlanky páří?

Hodně druhově různých samečků rádi létají. Samečci mají od přírody delší a funkční křídla a mají radši větší prostory pro náhlé vzlety. Mají také lepší pocit, pokud vědí, že můžou odletět, když na ně samička útočí. Proto pro páření kudlanek používám velké, vzdušné prostory kde nechybí rostliny a vlhkost. Snadno si takovou věc můžete postavit také. Stačí sestavit kostru ze dřívek a jako výplň použít pletivo. Já jsem si zakoupil poměrně veliké plastové vzdušné insektárium kde je místo pletiva použitý PVC. Je to lehké, lehce dostupné z několika stran a velice vhodné pro tento účel.

Kdy začít s pářením?

Co se týče biologické připravenosti, to jsme si popsaly výše. Teď si probereme neméně důležitou otázku a to je čas. Kudlanky jako takové si uchovaly základní pudy. Ty jim říkají, že přes den by byl pár oddávající se několik hodin páření velice zranitelný. Proto jak v přírodě, tak zajetí se kudlanky páří převážně v noci. Pokud tedy chcete oddělit samečka po páření od samičky doporučuji úplnou tmu v místností a na pár si přisvětlovat bílím LED světlem, které simuluje měsíční světlo a páru výrazně nevadí.

Když se tvoří ootéka

Většinou se říká, že kudlanky tvoří kokony až po páření. To je sice pravda, ale existují i případy kdy kudlanka udělá prázdnou (myšleno neoplodněnou) ootéku. Bohužel neexistuje metoda jak rozpoznat oplodněný a prázdný kokon. Jediné co můžete dělat je si počkat. Proto velice doporučuji sledovat páření, zda se vůbec povedlo nebo samička jen sežrala samečka. To je ale někdy nemožné, protože kudlanky se páří někdy i několik hodin.

Když se nedaří?

Pokud dodržujete všechny pravidla a páření se vám stále nedaří, máte v zásadě dvě možnosti. Po prvním neúspěchu, můžete vyměnit samečka, a zkusit to znovu. Pokud se ani tak nedaří, zkoušejte to ob dva dny, popřípadě si rozdělte život samečka na úseky a zkoušejte to, dokud sameček neumře. Druhá možnost je vyměnit samičku a opět se řídit pravidly výše uvedenými.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

David Peštulka

Autorem od: 11.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat