Aktuálně: 5 011 inzerátů173 817 diskuzních příspěvků17 748 uživatelů

V zoo Plzeň se narodilo mládě vzácného nosorožce indického

V zoo Plzeň se narodilo mládě vzácného nosorožce indického
Ing. Zbyněk Pokorný 02.02.2014, 20:02
2 482 2 minuty čtení

V plzeňské zoologické zahradě se narodilo mládě vzácného nosorožce indického. Pětiletá samice jménem Manjula porodila svého prvního potomka dnes kolem 1:30. Porod mohli zájemci sledovat díky on-line kameře na oficiálním webu ZOO Plzeň. Tato zoologická zahrada je jedinou zoo u nás, kde je nosorožec indický chován. Je to také jedna z největších událostí v historii plzeňské zoo.

Naposledy se v České republice narodilo mládě v roce 1997 v královédvorské zoo, která už v současnosti tento druh nechová.

Porod sledovali zpoza mohutných mříží výběhu chovatelé. Mládě se vzápětí po porodu začalo hýbat a samice jej okamžitě očišťovala. Po několika minutách se malý nosorožec už stavěl na končetiny, po deseti až patnácti minutách na vratkých končetinách stál a později udělal i první nejisté krůčky. Asi po hodině a půl se mládě pokoušelo od ležící samice pít.

Pro matku Manjulu, která se narodila v dubnu 2008 Tierparku v Berlíně, i pro samce Baabua je mládě prvním potomkem. Baabuu, jemuž bude letos deset let, je s váhou 2300 kilogramů největší zvíře v plzeňské zoo.

V zoo Plzeň se narodilo mládě vzácného nosorožce indického

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat