Aktuálně: 5 171 inzerátů172 164 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

Výběr ubikace pro křečky

Výběr ubikace pro křečky
Ing. Zbyněk Pokorný 05.02.2014, 16:00
13 207 3 minuty čtení

Než si křečka přinesete domů, je potřeba mít již nachystané vše, co křeček potřebuje. Tedy ubikace (klec, akvárium, box) s podestýlkou a veškerým vybavením. Než si půjdete pro křečka, je potřeba si zakoupit vhodnou přepravku.

Je velmi důležité křečkovi vybrat vhodnou ubikaci. Ubikace musí být přiměřeně velká v závislosti na druhu a počtu křečků, kteří ho budou obývat. Ne všechny ubikace, které jsou nabízeny na trhu, jsou vhodné pro křečky.

Obecně

Ubikace pro syrského křečka by měla být velká nejlépe 100 x 50 x 50 cm (min. 50 x 30 x 30 cm), pro křečíky 70 x 40 x 40 cm (min. 40 x 30 x 20 cm). U ubikace pro křečka platí pravidlo: čím větší plocha, tím lépe. Pro křečky a křečíky (výjimkou je křečík čínský) jsou nevhodné vysoké klece, protože tito křečíci nemají uzpůsobené tělo ke šplhání a mohou si ublížit.

Výběr ubikace pro křečky

Klec

Klec je nejvhodnější ubytování pro křečka syrského (zlatého). Křeček v ní může šplhat a mít dostatek pohybu, je dobře větraná, chovatel ocení lehkou manipulaci a čištění a snadné zachycení hraček (kolotoč, větvičky, patra).

Pozor na rozestupy

  • rozestupy mezi mřížemi by neměly být větší než 10 mm u syrských křečků a 5-6 mm u křečíků!
  • na spodku klece nesmí být drátěný rošt nebo drátěná patra, křečkovi se budou propadávat nožky. Na patra položte kartón nebo koberec.
  • klec musí mít i příčné mříže, protože křečci rádi šplhají.
  • klec by neměla být příliš vysoká, aby se křečci pádem z velké výšky neporanili. Mnohem lepší je pořídit klec, která je dlouhá.

Akvárium

Akvárium (a box) je vhodným ubytováním hlavně pro křečíky. Má výhodu v tom, že křeček nemůže hrabáním vyhazovat hobliny a krmivo. Velkou nevýhodou je že v akváriu špatněji cirkuluje vzduch, je těžké, špatně se s ním manipuluje, špatně se čistí a pokud není vysoké, mělo by mít víko. Akvárium by mělo být větší než klec, protože v něm nemá křeček možnost šplhat. Křečkovi byste měli dát do akvária něco na šplhání (třeba žebříček nebo kousek pletiva, cihlu), kolotoč a další hračky. Můžete křečkovi také zpestřit jeho obydlí kouskem kůry nebo nějakým kořenem.

Box

Dalším možným a velmi výhodným ubytováním pro křečky je plastový box. Tento box je levný a snadno se s ním manipuluje. Je určen pro skladování hraček, polštářů a dalších věcí. K sehnání je hlavně Ikei, Tescu, Baumaxu a obchodech s potřebami do kuchyně. Boxy jsou nabízeny v různých velikostech, druzích a značkách. Samozřejmě byste si měli vybrat box, který by byl velikostně odpovídající pro množství křečků, které v něm chcete ubytovat. Tyto boxy používají hlavně chovatelé, kteří chovají větší množství zvířat. K boxu si můžete dokoupit víko (ale musíte v něm udělat dírky na dýchání!) a "zámek na boxy", což jsou umělohmotné spony, které pevně přichytí víko k boxu, například pro transport a podobně.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat