Aktuálně: 5 716 inzerátů166 201 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Rozmnožování korel

Rozmnožování korel
Chov Zvířat 16.04.2008, 20:46
49 367 4 minuty čtení

Korely se všeobecně považují za papoušky začátečníků a je známo, že pravidelně hnízdí. To však platí pouze u vhodně sestavených párů. Ve většině případů k sobě oba ptáci přilnou a jejich “manželství” trvá celý život.

Nejlépe se podaří sestavit chovný pár tak, že se jim umožní, aby se spárovali sami - do větší voliéry se umístí více ptáků a pozorujeme chování jednotlivých samců k samicím, pak se páry odchytají nebo se jen označí barevnými kroužky, které mají oba ze dvojice shodné a umístí se hnízdní budky. To však neplatí, chceme-li sestavit páry k chovu mutací. U těchto násilných spojení se může stát, že pár nezahnízdí i několik let.

Příprava k hnízdění korel není složitá. Hlavní důraz se klade na výživu. Pokud chováme pár ve venkovní voliéře a plánujeme první snůšku již na jarní dny, musíme začít zhruba v polovině ledna se stimulací páru, aby došlo k úspěšnému spáření. Důležitá je kondice samce, ale i samice. Stimulací pro ptáky je množství a kvalita krmení. Proto nešetříme s podáváním míchanic zeleného krmení, naklíčeného zrní, ovocem, zeleninou. V polovině března dáváme do voliér budky nebo otevíráme stálé budky, které jsme na zimu uzavřeli, a tím předešli nežádoucímu hnízdění. V této době začínáme k potravě přidávat zvýšené množství vápníku a jiných minerálních látek. Běžně doporučena velikost budky je: základna 25x25 cm, výška asi 30 cm. Toto však není podmínkou, korely jsou na velikost budky nenáročné. Dokonce zahnízdili i v budce hluboké 60cm určené pro jiné australské papoušky.Vletový otvor umisťujeme 2-3 cm pod stříšku. Jeho průměr je 7-8 cm. Na vnitřní stranu přední strany umístíme žebříček nebo alespoň příčku, aby se ptákům usnadnilo vylézání z budky. Je to důležité zejména pro mláďata. Jako výstelka budky se používá směs hoblin a rašeliny. Tato směs nesmí být prašná, aby se nezalepily průduchy vajec, a nesmí mít ostré hrany, aby nezraňovala sedící ptáky a mláďata. Samci korely v toku jsou většinou agresivní. Tato agrese však rychle pomíjí.

Rozmnožování korel

Hnízdění, líhnutí...

Po prvním páření se asi za 10 dnů objeví první vejce. Samice pak snáší každý druhý den. Snáška většinou činí 3-7 bílých vajec. Převážně začíná pevně sedět až od 3. nebo 4. vejce. Jakmile samice zasedne, přestáváme podávat jakákoli dráždivá krmiva, abychom samici zbytečně nelákali ven z budky. Korely jsou jediní z australských papoušků, kteří se při sezení střídají. Samec sedí většinu dne a samice sedí v noci. Nezřídka se však stává, že v noci sedí v budce oba dva. Oba agresivně hlídají budku a její okolí. K vážnějším šarvátkám však dojde málokdy. Po 18-21 dnech se líhne první mládě, další se líhnou obden. Mláďata jsou téměř holá se žlutým chmýřím.V době krmení mláďat je nutné poskytnout rodičům dostatek krmení. Nejen kvantitativní, ale i kvalitativní. Nejčastěji podáváme míchanici. Také se doporučuje tvrdé bílé pečivo máčené ve vodě s Roboranem H.

Mladé korely vyletují za 3-4 týdny a někdy v té době již samice zasedá na další snůšku. Rodiče mláďata dokrmují ještě zhruba tři týdny po vylétnutí. Zpravidla necháváme hnízdit páry třikrát do roka. Vícekrát se nedoporučuje, protože dochází k vysílení a oslabení páru. Po vylétnutí z hnízda vypadají mladé stejně jako samice, proto dochází často k omylům při rozpoznání pohlaví. Pohlaví rozpozná zkušený chovatel podle chování. Samci jsou většinou odvážnější a rychleji napodobují zvuky, které slyší v okolí.

Rozmnožování korel

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat