Aktuálně: 5 094 inzerátů172 551 diskuzních příspěvků17 717 uživatelů

Klec pro činčily

Klec pro činčily
Ing. Zbyněk Pokorný 02.06.2014, 16:00
12 350 4 minuty čtení

Činčily jsou velice temperamentní zvířata a tak by měly mít co největší klec a výběh. Klec by měla být vyšší a s dřevěnými  nebo kovovými poličkami (plastové poličky by vám totiž ohlodaly). V kleci by tudíž nemělo být nic plastového.

Klec musí být prostorná a vzdušná. Nikdy činčily nedávejte do akvária. Klec umístěte nejlépe na klidnější místo mimo průvan. Neměla by být ani na přímém slunci.

Klec pro činčily

Vybavení klece

Činčily rády všechno okusují a tak vybavení pořizujte s rozvahou, nejlépe dřevěné. Jak již bylo řečeno je vhodné do klece umístit  poličky. Dále např. jakoukoli tlustší větev z jedlého stromu, po které by mohli šplhat. Umístěte zde také domeček (může být i ve vyšších polohách, činčilám se to líbí), aby se v něm mohli schovávat. Můžete pořídit prolézačky - např. květináč, dutý kmen, samorost atd.

Dále budete potřebovat misku a  napáječku. Můžete si pořídit i seník, ale je vcelku zbytečný, protože činčily seno ihned  vytahají a seník  samotný se pokusí  zničit. Napáječku  doporučuji  skleněnou, protože  plastová se dá skvěle zničit. Pokud  koupíte  plastovou, umístěte před ní aspoň  karton nebo kovovou  destičku, aby  vám napáječka déle  vydržela.  Misku pak pořizujte  keramickou  nebo kovovou.  K  některým klecím  lze zakoupit i  násypné krmítko.

Určitě si pořiďte přepravný box, ve kterém můžete činčilu převážet při cestování nebo v akutních případech k doktorovi. Přepravný box nesmí být plastový, ale s mřížemi. Pokud však nebude cestování nutné, rozhodně činčilu zbytečně nepřemisťujte, protože to pro ni není příjemný zážitek a trpí tím.

Činčila se ráda koupe v písku. Proto musíte zakoupit speciální koupelničku (ze které písek nepadá). Postačí však kyblík, nebo jiná nádoba.
⇒Nedávejte koupelničku s pískem do klece, většina činčil ji používá jako záchod a písek je poté nepoužitelný. Avšak koupel jí dopřejte každý den.

Klec pro činčily

Hračky

Za hračku považují činčilky téměř vše co se dá zničit. Dobrou hračkou je například rolnička nebo zvoneček. Nepohrdnou však ani rulkou od toaletního papíru nebo vařečkou. Skvělou hračkou jsou i zavěšené věci nebo starý proutěný košík. Dejte ale pozor, ať své činčile nedáte něco, z čeho by se mohla přiotrávit.

Podestýlka a čištění klece: nejlepší podestýlkou jsou hobliny, kukuřičná drť, dřevěné granuláty.       

Přestože činčily téměř nepáchnou, protože vylučují jen nepatrné množství moči, neměli bychom zapomenout alespoň jedenkrát za dva týdny všechnu podestýlku pečlivě vybrat, odstranit zbytky trusu z poliček a dno umýt vodou, popřípadě jemnějším dezinfekčním prostředkem.  Čistěte klec dle znečištění. Celou klec bychom měli vydezinfikovat alespoň dvakrát do roka.

Rada: klec obalte jemným pletivem, protože když činčily běhají a skáčou, vyhazují podestýlku

Dnes již na trhu naleznete opravdu veliké množství klecí a voliér, stačí se podívat na internet nebo zajít do zverimexu. Je však nutno počítat s tím, že již nejsou nejlevnější a tak počítejte s cenou v rozmezí cca 700 Kč – 7000 Kč (voliéry). V bazarech na internetu se však dají nalézt klece za slušnou cenu, ale budete-li šikovní, koupíte i novou klec za dobrou cenu.

Je to sice velká investice, ale činčila žije spoustu let a proto nekupujte tu nejlevnější, která se za rok rozpadne.

⇒Pokud jste šikovní, můžete si klec zhotovit sami. Sestavte kovovou kostru klece, obalte ji celou např. králičím pletivem a pak pouze přidělejte poličky. Jaká bude výsledná klec, záleží pouze na Vás a Vaší šikovnosti. Výhodou ruční výroby je samozřejmě nižší cena než v obchodech a také volba rozměrů, které se hodí do vašeho bytu.

Klec pro činčily

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat