Aktuálně: 5 063 inzerátů173 249 diskuzních příspěvků17 739 uživatelů

Křest mláďat lam krotkých

Křest mláďat lam krotkých
Jiří Švanda 16.05.2014, 16:00
1 982 3 minuty čtení

V následujícím textu si popíšeme křest mláďat lam, které se narodili u úspěšných chovatelů na malé farmě v Malé Veleni na Děčínsku. Majitel farmy, pan Jiří Švanda, chová na této farmě kromě lam krotkých ještě zakrslé kozy holandského typu a raritou jsou miniaturní oslíci.

Díky naší spolupráci s paní Olgou Vilímkovou, zakladatelkou nadace INKA, se nám naskytla jedinečná možnost pozvat na křest našich lamiček kečujské indiány z Peru. Mladší z dvojice, Edison Quillahuaman je momentálně v Česku kvůli operaci oka a starší Jose Moreano projíždí Českem na cestě z Berlína do Milána. V obou městech nabízí na veletrhu svetry z vlny alpak, které se vyrábějí v jeho dílně v Cusku. Jose nakupuje nejkvalitnější vlnu alpak vysoko v horách ve vesničkách kečujských indiánů a tím jim pomáhá uplatnit jejich produkt na trhu. Paní Olga se s Edisonem i Josem zná již řádku let, a tak nás všechny představila a tlumočila všechny naše i jejich dotazy. Také jim řekla o našem přání pojmenovat naše lamičky indiánskými jmény. Po dobrém obědě jsme šli za zvířaty.

Křest mláďat lam krotkých

Nejdříve jsem indiánům ukázal, jak vodíme naše lamy na ohlávce na procházky. Moc se jim náš způsob práce s lamami líbil a řekli, že je to pro ně inspirace, že by mohli také takhle chodit s turisty okolo jejich krásného jezera. U nich se lamy při trekkingu používají jen jako soumaři, které vedou průvodci, kteří ale jdou odděleně od turistů v karavaně. Tenhle náš způsob, kdy si každý vede svoji lamu, by byl pro jejich turisty určitě zajímavější. Mají o čem přemýšlet.

Pak následoval hlavní bod našeho setkání a tím bylo pokřtění našich malých samiček. Až přímo u zvířat se indiáni dohodli, jaká jména by jim slušela. Starší tmavá lamička dostala jméno Chaska, což v jazyce kečua znamená „hvězda, popř.Jitřenka“. Mladší strakatá lamička dostala jméno Chumpi, což je označení pro dvoubarevnou lamu v kečua. Samotný obřad se skládá s ustřižení kousku vlny, který se nad hřbetem zvířete obřadně poleje trochou nápoje pisco a poté se ta vlna obětuje Matce zemi – Pachamama a zároveň se poděkuje duchu – apua nejbližší hory. To vše za několikakerého ulití pisca na zem, což je peruánská pálenka z hroznového vína, kterou si za tím účelem indiáni přivezli sebou.

Celé setkání bylo pro všechny velmi milé a hodně poučné. Touto cestou bych chtěl všem zúčastněným poděkovat a to hlavně paní Olze, která to celé zařídila.

Křest mláďat lam krotkých

Tradice pokračovala

Po necelém roce jsme s paní Olgou domluvili křest letošních mláďat, tentokráte jde o dva samečky. Kmotrem jim byl Jose Manuel Quispe Caceres, původem indián z Tinta, který je v současné době v Česku, a zde studuje semestr češtinu. Je to velmi vzdělaný a skromný člověk, který řídí činnost NF INKA v Peru. Skupinu ještě doplnila paní Mikolášková z NF a paní Pulcová, jedna z kmoter, které podporují svého indiána na studiích. Setkání bylo pro všechny poučné a o to jde. Provedli jsme křest a starší lamík dostal jméno Sinchi (sinči),což v jazyce kečua znamená „ten, který stráží“. Mladší a menší lamík dostal jméno Wamaní (uamaný), což znamená „ten, který se dívá na Andy shora“.

Křest mláďat lam krotkých

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jiří Švanda

Autorem od: 04.03.2014

Podobné články

Pomoc ježkům Pomoc ježkům 6 minut čtení Společnost Zayferus Společnost Zayferus 3 minuty čtení Psoun prériový a jeho chov Psoun prériový a jeho chov 5 minut čtení Chov ježků Chov ježků 3 minuty čtení

Může vás také zajímat