Aktuálně: 4 978 inzerátů173 961 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Krmení arů

Krmení arů
Jan Vorel (JaVor) 10.11.2023, 14:00
1 469 18 minut čtení

Vedle zodpovědného a odpovídajícího způsobu chovu, který papouškům zajistí psychickou pohodu, vyžití, zábavu, proletové možnosti a rozvoj, je správná výživa jedním z nejdůležitějších aspektů pro jejich dlouhý a kvalitní život. Pro krmení arů jsou vhodné také některé plody našich endemických stromů a keřů, i když se jich v naší zeměpisné šířce nenachází mnoho. Při výživě papoušků je velice důležitá pestrost. Také ve volné přírodě je potrava arů velice různorodá.

Papoušci musí být krmeni přirozeně, plody z přírody, protože se stále jedná o divoké ptáky a ne domestikovaná zvířata, jako jsou například slepice nebo kachny domácí. Hledání potravy zabere arům žijícím ve volnosti většinu dne. Mladí ptáci, kteří se svými rodiči v přírodě zůstávají několik měsíců nebo často také dva až tři roky, se učí, jak se pohybovat v deštném lese a jak poznat vhodnou potravu. Většinou hledají potravu v korunách stromů a živí se ovocem a tobolkami se semeny a ořechy.

Pokud chováte ary, snažte se jim poskytnout co nejrozmanitější potravu. Obzvláště velké druhy arů mají velmi vysokou potřebu potravy s vysokým procentem tuku a proteinů, a proto je důležité, aby měli neustále k dispozici dostatek semen a ořechů. Arové prakticky nikdy neztloustnou tak, jak to známe například u amazoňanů.

Musíme si však uvědomit jednu důležitou skutečnost. Ara chovaný v lidské péči má daleko menší výdej energie, než papoušek žijící ve volnosti. Potrava by měla být uzpůsobena ročním obdobím. Faktem ale je, že u arů se ukázalo, že to pro úspěšný odchov není bezpodmínečně nutné. Také v přírodě může být u arů potrava poměrně dost jednostranná. Týdny například létají na ty samé druhy ovoce a ořechů. V chovu v lidské péči se však jednostranné výživě vyhněte a snažte se arům poskytnout rozmanitost.

Množství podávaného krmiva musí být individuálně nastaveno pro konkrétního papouška a také by se mělo odvíjet od ročního období. Papouškům můžete nejprve podávat co možná nejširší spektrum různých složek potravy. Po několika dnech zjistíte, kolik toho arové pozřou a krmnou dávku dle toho upravíte. V tomto případě chovatel využije svůj cit pro věc, protože krmné dávky většinou dává od oka a neváží je. Pokud nemají papoušci mláďata, stačí je krmit jednou denně. Pokud to chovatelův čas dovolí, krmení dvakrát denně nebo dokonce vícekrát za den v menších dávkách bude pro papoušky stimulující a zajistí i jistou formu zábavy. Krmte papoušky ráno a k večeru, což odpovídá přirozenému dennímu režimu.

Pár arů araraun v soukromé ZOO Sedlec u Mikulova Pár arů araraun v soukromé ZOO Sedlec u Mikulova Foto: Zbyněk Pokorný

Zrniny pro ary

Zrnožraví a plodožraví ptáci jsou rozděleni do dvou skupin. První z nich jsou ptáci, kteří pozřou celá semena a ovoce a v určité míře je celá vyloučí z těla, čímž se podílejí na rozšiřování stromů a keřů ve svém přirozeném biotopu.  Druhou skupinou jsou ptáci, kteří si semena nebo tobolky vyloupou, obsah zobákem rozdrtí a pozřou. Arové patří ke druhé jmenované skupině. Papouškům jsou běžně podávány krmné směsi nejrůznějších druhů zrnin. Výrobci směsí nabízejí i speciální krmné směsi pro ary, které obsahují semena slunečnice, semena melounů, kardi, pšenice, kukuřice, limbových ořechů a arašídů. Tyto speciální směsi lze bez problémů arům dávat a oni je rádi berou. Malá semínka, jako například kanárské semeno nebo proso, se arům příliš nezamlouvají.

Zrniny tvoří pouze základní část krmiva a v žádném případě nejsou dostačující. Při podávání výlučně suchých zrnin může dojít k nedostatku živin. Arům by v tom případě chyběl především vápník, sodík a vitamín A (Wolf u. Kamphues, 2001). Větší množství suchých zrnin podávám pouze v průběhu zimních měsíců, tedy od listopadu do března. Po zbylé měsíce podávám směs zrnin v suchém a naklíčeném stavu. Některé druhy, jako jsou například arové hyacintoví, však nemají naklíčené zrniny rády.

Po celý rok mají arové k dispozici doplňující krmivo, jako je ovoce, zelenina, ořechy apod.

Ořechy a palmové ovoce

Ořechy jsou velice důležitou součástí potravy arů. Arové hyacintoví a arové kobaltoví se ve volné přírodě živí prakticky pouze ořechy.

Dnes mohou arové zcela bez námahy rozlousknout jakýkoliv ořech. Tato teorie je možným vysvětlením vývoje nejsilnějšího zobáku v papouščí říši.

V přírodě odchyceným arům hyacintovým, kteří byli v minulosti dovezeni do Evropy, byly jako náhražka podávány vlašské ořechy. Arové byli zvyklí na daleko silnější skořápku a vlašské ořechy rozkousali na úplně malé kousíčky. Časem si na ně ale zvykli.

Právě vlašské ořechy, plody ořešáku královského (Juglans regia), jsou pro krmení arů velice vhodné. Stromy jsou v Evropě vysazovány komerčně, ale nachází se v mnoha zahradách chovatelů, kteří jejich plody využijí pro své papoušky. Ořechy dozrávají na podzim. Je vhodné je usušit. Není totiž možné ořechy skladovat v syrovém stavu z důvodu tvorby plísní. Větší chovatelé nakupují velké množství již usušených vlašských ořechů u obchodníků. Mezi druhy, které by mohly mít s rozlousknutím skořápky vlašských ořechů problém, patří arové vojenští. Těm chovatelé ořechy buď nalousknou nebo rovnou rozpůlí.

Kromě vlašských ořechů jsou hojně krmeny také arašídové oříšky, plody podzemnice olejné (Arachis hypogaea), které mají vysoký obsah niacinu, kyseliny listové a proteinů.

Arům bychom však měli podávat ještě více různorodou variaci ořechů. Mezi favority u arů patří například para ořechy. Samotné rozlouskávání ořechů patří u papoušků k formě velice oblíbené zábavy. Para ořechy jsou plody juvie ztepilé (Bertholletia excelsa), která roste v tropických deštných lesích Jižní Ameriky - v Peru, Bolívii, Venezuele, Kolumbii, Guyaně a částečně se vyskytuje také v Brazílii.

Podle nejnovějších poznatků chovatele arů Norberta Hebela mohou být para ořechy horší kvality napadeny houbami, což u arů hyacintových vede ke kožnímu ekzému, jehož následkem může ara i uhynout. Aby chovatel Hebel předešel tomuto problému, kupuje vyloupané zavakuované para ořechy. Pokud se s tímto problémem u arů setkáte, nahraďte ořechy jiným krmivem a papoušek se může vyléčit. Někdy není snadné cizokrajné ořechy v Evropě koupit, ale v Hamburgu je několik firem, které ořechy distribuují do celé EU.

Například arové hycintoví se v přírodě živí převážně plody palmy Acrocomia totai. Naši arové hyacintoví milují kokosové ořechy. Nekrmíme je ve velkém množství, protože jsou velice bohaté na nasycené mastné kyseliny. Kokosové palmy (Cocos nucifera) se v přirozeném biotopu arů hyacintových nevyskytují. Kokosové mléko obsahuje cenné proteiny a my jím přeléváme ovoce, které arům podáváme.

Mezi další ořechy, které můžete arům nabídnout, patří plody palem Attalea sp., Syagrus sp., Copernicia prunifera, Orbignya martiana a Astrocaryum sp. Plody královské palmy Roystonea oleraceae obsahují vysoké procento oleje a arové je berou velmi dobře. Ořechy palmy rodu Acrocomia obsahují 62 % tuku a 13 % proteinů a v přírodě se jimi živí arové hyacintoví. Vzácnější jsou pak makadamové ořechy (Macadamia integrifolia) z Austrálie. Skořápky makadamových ořechů jsou enormně tvrdé.

Mezi ořechy, které mohou být arům krmeny a jsou v Evropě dobře dostupné, patří liskové oříšky (Corylus sp.). Pekanové ořechy (Carya illinoensis) jsou často používány při krmení v USA, protože mají původ na jihu této země. Jsou vysoce kalorické, ale mají nízký obsah bílkovin. Také mandle (Prunus amygdalus) nebo oříšky kešu (Anacardium occidentale) jsou u arů oblíbené.

V současné době jsou na trhu také plody palmy olejné. Jedná se o ovoce africké palmy (Elaeis guineensis) nebo o ovoce syagruse brazilského (Syagrus romanzoffiana). Arové tyto plody doslova milují. Jsou malé a oranžové a v koruně palmy visí v hroznovitých trsech. Čím jsou plody zralejší, tím se v nich zvyšuje obsah oleje. Plody palem by měly být hluboce zmrazeny nebo krmeny pouze čerstvé, protože po několika dnech mohou být toxické.

Mnoho druhů ořechů obsahuje vápník, fosfor a tuky. Ořechy jsou všeobecně vysoce kalorické. Tyto složky jsou důležité především při odchovu mladých. Nedostatek fosforu může být příčinou deformací horního zobáku, obzvláště u arů hyacintových a arů zelenokřídlých.

Ara arakanga Ara arakanga https://pixabay.com/

Naklíčené zrniny

Protože se arové v přírodě neživí pouze suchými zralými semeny, ale berou také polozralá semena v mléčné zralosti, květy a výhonky, můžeme tuto potravu v chovu nahradit naklíčenými zrninami. Stravitelnost a především obsah vitamínů v naklíčeném krmení je pro papoušky velice prospěšný. Klíčením však semena ztratí důležité proteiny, které při tomto krmení mohou být podávány pravidelným přísunem ořechů a suché směsi zrnin. Pokud bychom arům krmili pouze naklíčené krmivo, měli by výživový deficit.

Při procesu klíčení jsou přeměněny oleje, tuky a kyseliny (tedy sacharidy) na jednoduché cukry, které jsou do těla papouška zcela vstřebány a usnadňují trávení. Jednoduché proteiny obsahují životně důležité aminokyseliny. Předností naklíčeného krmiva je obsah vitamínů: obsahují až 50 % vitamínu B, 100 % vitamínu E a 200 % karotenu.

Ideální teplota pro naklíčování semen je asi 20 °C a semena by neměla být umístěna ve vodě déle než 24 hodin. K probuzení procesu klíčení většinou stačí 6 hodin. Směs zrnin namočíme a dáme na síto, které dáme do vody. Během 24 hodin semena několikrát důkladně propláchneme. Po této době jsou naklíčená semena připravena ke krmení. Může se stát, že některá semena ze směsi nevyklíčí. To však vůbec nevadí, protože ve všech semenech se probudil proces klíčení, i když nejsou vidět klíčky. Nejrychleji klíčí slunečnicová semena. Pokud necháte naklíčené krmivo v miskách příliš dlouho, arové je již nevezmou.

Před podáváním naklíčené krmivo propláchneme přes síto. Semena by měla být vlhká, ale ne mokrá. Dbejte na to, aby naklíčené zrniny v miskách nezačaly kvasit.

Také v chovatelské stanici La Vera v Loro Parque (Tenerife) musela být uzpůsobena potrava arů, jelikož se arům škraboškovým (Cyanopsitta spixii) nechtělo hnízdit. Bueno (2000) k tomu napsal: „Nové složení krmiva pro ary škraboškové obsahovalo vyšší dávky ovoce a zeleniny, ale také naklíčená semena.

Především doufáme, že obměněná výživa bude mít pozitivní vliv na chování a fyziologii papoušků. Věříme, že celoroční podávání vylepšeného krmiva bude mít na hnízdění stimulující efekt." Úspěch se dostavil a arové škraboškoví zahnízdili!

Všechny druhy arů naklíčené krmivo neakceptují. Například arové hyacintoví je berou jen velice málo. Ostatní druhy s naklíčeným krmivem nemají problém. Pokud je arům krmíte, můžete směs obohatit ještě o fazole mungo nebo sóju. Důležité je, aby i při podávání naklíčeného krmiva měli papoušci k dispozici také suchou směs zrnin, ovšem v menším množství. Pokud bychom podávali větší dávku suchých zrnin, papoušci budou brát pouze suché a naklíčené nevezmou.

Ovoce a zelenina

Pro všechny chovatele by mělo být samozřejmostí podávat svým papouškům ovoce a zeleninu. Arům můžete podávat každý den ovoce a zeleninu dle sezóny. Vhodná je kvalita, určená i pro lidskou spotřebu. Arové mají rádi celer, fenykl, papriky, cukety, rajčata, tuřín, řepu, okurky, mrkev, pomeranče, mandarinky, hroznové víno, třešně, jablka, švestky, meruňky, broskve, granátové jablko, mango, papáju, banány a další tropické ovoce. Všichni arové doslova milují sladké kukuřičné klasy. Ovoce a zeleninu před podáváním nakrájejte na malé kousky. Můžete jim však poskytnout i celé kusy ovoce, zeleniny a ořechů. V tomto případě je ale velké riziko, že arové např. do mrkve jednou klovnou, upustí ji na zem a jdou si pro nový kousek ovoce nebo zeleniny. Podáváním ovoce a zeleniny arům zajistíte příjem důležitých vitamínů. Arům můžete podávat denně buď širší škálu druhů ovoce a zeleniny, nebo pouze dva druhy denně, které pravidelně obměňujete.

Živočišná potrava

Proteiny (bílkoviny) jsou důležité stavební základy pro ptačí tělo. Jsou významné pro tvorbu svalstva a zdravý vývoj životních orgánů. Zvýšenou potřebu proteinů mají papoušci v průběhu pelichání a odchovu mláďat. Chovatelé dávají svým arům vařené drůbeží kosti, které papoušci s oblibou okusují. Do voliér můžete umístit ztrouchnivělé dřevo, ze kterého arové mohou vybírat hmyz a housenky. V Poconé v blízkosti Pantanalu byli pozorováni arové hyacintoví, jak během poledních hodin ulovili šneky a rozkousali je (Roth v Hoppe, 1983).

Na trhu je k dostání i komerčně vyráběné vaječné krmivo s hmyzem a korýši. V ČR nabízí toto krmivo od Versele Laga firma CZ Anidis z Velké Bíteše. Když krmivo lehce navlhčíte, vznikne žmolkovitá kaše. Toto vaječné krmivo je nutné podávat pravidelně jednou týdně. Ne všichni papoušci je vezmou, ale převážná většina z nich ano. Potřeba proteinu se také pár od páru liší. Jak jsem již výše uvedl, potřeba proteinu v průběhu odchovu mladých je opravdu vysoká a vaječné krmivo s hmyzem můžete papouškům podávat každý den.

Výborným zdrojem proteinu je tvaroh, který se ukázal jako vhodný pro krmení mladých arů. Dospělí ptáci jej vezmou jen zřídka. Zdrojem živočišných proteinů jsou také ostatní mléčné produkty, např. bílý jogurt a sýry. Mléčné produkty jsou dále bohaté na vápník a vitamín D. Vědci Wolf a Kamphues (2001) však před podáváním krmiva s vyšším procentem proteinu varují. Jsou toho názoru, že denní potřeba proteinu papoušků je pokryta látkovou přeměnou a postačí odpovídající směs zrnin. Mnoho arů však má zvýšenou potřebu proteinu.

Ara hyacintový Ara hyacintový https://pixabay.com/

Granule

V průběhu posledních let začalo mnoho chovatelů podávat arům granule a mnohdy jimi zcela nahradili zrnnou potravu. Tito chovatelé jsou přesvědčení o tom, že granule představují ten nejjistější krmný prostředek, který obsahuje vše, co papoušci skutečně potřebují. U granulí také nehrozí riziko plísní.

Optimální složení granulí je ovšem sporné. Na jednu stranu jsou granule propagovány ve smyslu, že pokud chovatel podává granule, nikdy neudělá chybu ve výživě papoušků. Na druhou stranu vlastně ještě vůbec není vyzkoumáno, čím vším a v jakém množství se papoušci v přírodě živí.

Určitě není na škodu, pokud granule používáte jako doplňkové krmivo. Nikdy by jimi však nemělo být nahrazeno naklíčené krmivo nebo ořechy. Na základě našich zkušeností však arové granule nepozřou v případě, že mají dostatek jiného krmiva (zrniny, ořechy apod.), a to dokonce ani ti, kteří jsou na granule naučeni.

Následky dlouhodobého výlučného podávání granulí nejsou známé. Opět je nutné podotknout, že se u arů nejedná o domestikovaná zvířata, nýbrž stále o divoké ptáky. Nová metoda krmení granulemi pro téměř všechna zvířata chovaná v lidské péči sem přišla z USA před několika desítkami let. Prodejní argumenty byly podobné jako dnes při krmení papoušků. Pokus však zcela seIhal. Divocí ptáci jí, podobně jako my lidé, očima. Pro ary, kteří šplhají po větvích v korunách stromů a sbírají barevné ovoce, ořechy či tobolky, je hledání potravy jistým obřadem a požitkem. Granule jsou velmi jednotvárné. I přesto, že jsou k dostání v různých tvarech a barvách, tak to na této skutečnosti nic nemění. Pokud ary chováme, mnohdy je pro tyto inteligentní papoušky už jen voliéra či její okolí dost monotónní, než v jakém prostředí žijí papoušci ve volnosti. Proto bychom papouškům neměli brát požitek ze zábavy s jejich krmivem. Méla by to pro ně být radost.

Vitamíny, minerály, stopové prvky a grit

Názory na přidávání vitamínu do krmiva se velice liší. Na jedné straně je jistě pravdou, že adekvátním krmením je zajištěno doplně ní potřebných vitamínů. O tento cíl by měl usilovat každý chovatel arů. Další podávání vitamínů do krmiva je v tomto případě nadbytečné. Pokud navíc doplňujeme vitamíny, například vitamín E, v chovné sezóně, je nutné s ním zacházet opatrně, neboť ve vyšších dávkách může být toxický a u velkých arů může způsobit ochrnutí končetin. Lepší, než podávání jednoho vitamínu, je podávání multivitaminového přípravku. Produkty různých firem by se neměly míchat dohromady. Grit a minerální kameny jsou důležité pro stavbu kostí, chrupavek, zobáku a peří. Regulují také osmotický tlak v těle. Minerál ní kameny též slouží k obrušování zobáku. Minerální látky (vápník, hořčík, fosfor, sodík, draslík), stejně jako stopové prvky (železo, kobalt, mangan, fluor, zinek, selen, jód), jsou zapotřebí doplňovat každý den. Jsou důležité zejména u samiček, které je potře bují pro produkci vajec.

V zrninách, ovoci a zelenině obsažené minerály a stopové prvky potřebu papouščiho těla nepokryjí. Existuje však mnoho výživových doplňků. Ty mohou být bud nasypány přes ovoce, nebo je můžeme dát do mističek a umístit je různě po voliéře, aby si papoušci sami vzali, kolik potřebují. Můžeme namočit vyloupané para ořechy a posypat je Totalinem. Jde o přípravek, který je v Evropě používán také pro krávy a koně. Odpovídá složení jílových lizů. Dále lze používat Kanavit, který dáme také na ovoce nebo naklíčené krmivo. Kanavit umožňuje vstřebání potřebného vápníku. Doplňky nabízejí nejrůznější obchody s chovatelskými potřebami, specializované internetové obchody nebo veterináři.

U papoušků ve venkovních voliérách často vypozorujete, že se jim líbí být na dnu voliéry a vyhrabávat drobné kamínky. Pokud máte tu možnost, zajděte k řece a nasbírejte jílovitou půdu z břehů řeky. Tu dejte do velkých misek a umístěte do voliéry (Künne, 2000). Tato půda je právě pro ary nejlepším zdrojem přírodních minerálů. Také ve volné přírodě arové často zalétají na jílové lizy na břehy řek.

Uskladnění krmiva

Uskladnění zrnin a ořechů je velmi důležité. Stejná místnost, ve které máme umístěny papoušky, je nevhodná. Vlhkost vzduchu je většinou příliš vysoká a také jde o poměrně prašné místo.

Při stavbě chovatelského zařízení myslete i na tzv. „papouščí kuchyni a sklad". To je místnost, kde později můžete připravovat krmivo a rovněž jej skladovat. Teplota v této místnosti by se měla pohybovat mezi 5 až 10 °C a vlhkost by měla být co nejnižší. Pokud špatně skladujete ořechy, je zde vysoké riziko, že budou napadeny houbami. Oloupané para ořechy a vlašské ořechy můžete koupit i ve větších množstvích a zmrazit. Při skladování v chladu vydrží bez problémů pět měsíců.

Pitná voda

Arové pokryjí svou potřebu žízně šťávou z ovoce. Pokud mají možnost pobytu na přirozeném dešti, rádi olizují kapky deště z pletiva voliéry.

Ve voliérách, které jsou vybaveny automatickým systémem na výměnu vody, pijí arové rádi přímo od zdroje. V Evropě máme normy pro vodu z kohoutku a tu můžeme arům bez problémů dávat. Misky s vodou musí být pravidelně důkladně čištěny, aby ve vodě nezůstaly žádné nečistoty.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jan Vorel (JaVor)

Autorem od: 27.09.2023

Podobné články

Může vás také zajímat