Aktuálně: 5 019 inzerátů173 588 diskuzních příspěvků17 744 uživatelů

Čím krmit mravence v různé fázi vývoje?

Čím krmit mravence v různé fázi vývoje?
Ing. Zbyněk Pokorný 24.01.2015, 20:15
6 719 3 minuty čtení

Mladé královny

Krmíme medovicí (med s vodou v poměru 1:3). Nakapeme na kraj zkumavky trošku medovice. Ne více, než je velikost hlavy královny. Některé královny jsou vykrmené ještě z původního mraveniště a nepotřebují jíst. Je dobré jim medovici nabídnout a pokud nechtějí nic se neděje.

Královna s dělnicemi

Jako krmení je nejlepší hmyz a medovice. Samotný med není vhodný. Mravenci by si ho museli naředit a odčerpávali by tak vlhkost z formikária. POZOR Medová voda časem tuhne. Což není problém, pokud jí mravenci pijí, ale najdou se i jedinci, kteří se v tom musejí vykoupat. Nedávejte proto nikdy víc než kapičku. Krmení pouze medovicí také není vhodné. Mravenci potřebují hmyz a ten není těžké sehnat. Já používám ke krmení larvy much. Seženete je v každém obchodě pro rybáře, nebo ve zverimexu. Jedno balení červů za 18 Kč vám vydrží i 3 měsíce. Takže žádné velké peníze za potravu. Můžete také zkusit salámy, piškoty, nebo ovoce. Každý druh je jiný a tak je potřeba vysledovat co jim chutná a co ne. Mým Myrmica rubra docela zachutnala smažená ryba. A občas jim můžete dát kapičku šťávy, tou většinou nepohrdnou.

Zimování

Některé druhy potřebují přes zimu dokrmovat. Stačí jednou za týden dát královně, nebo kolonii ve formikáriu trošku medové vody a zkontrolovat vlhkost. Tu je nutné udržovat i přes zimu.

Krmítko

Jako krmítko můžete použít cokoli, co vás napadne. Kulatá nebo hranatá mistička. Nejlepší jsou plastová. NEDOPORUČUJU skleněné, nebo glazurované krmítka. Hladký povrch mravencům klouže a může se stát, že se nedokážou dostat ven. Pokud nemá mistička okraje a je rovná, můžete použít i sklo.

Čím krmit mravence v různé fázi vývoje?

Čím krmit mravence v různé fázi vývoje?

Krmný hmyz

Mouční červi - nevydrží příliš dlouho. Seženete je v každém zverimexu. Podle množství cca 29 Kč.

Čím krmit mravence v různé fázi vývoje?

Larvy mouchy masařky (masné červy) - je jedno jakou mají barvu a použít se dají, i když už jsou zakuklené. Ale musejí se rozříznout. Ne všichni mravenci se dokážou dostat přes pevný krunýř. Pokud je máte v ledničce, vydrží použitelné i 3 měsíce. Dají se sehnat v obchodě pro rybáře, podle množství cca 18 Kč).

Čím krmit mravence v různé fázi vývoje?

Octomilky - 2-4 mm velké mušky. Pozor, ať vám neuletí.

Čím krmit mravence v různé fázi vývoje?

Cvrčci (malý) - pokud máte větší množství mravenců, můžete zkusit i nějakého většího. Ale pozor. Hodně skáčou a někteří vydávají otravné hlasité zvuky. Jestli vám někde v domě zaleze, budete mít bezesný spánek). 

Čím krmit mravence v různé fázi vývoje?

Jiný (samozřejmě můžete během teplých měsíců nachytat jakýkoliv druh hmyzu a mravence jím přikrmovat. Větší kusy (kobylky, pavouky) a létavý hmyz doporučuju dávat usmrcené. Taková vosa, nebo včela dokáže mravence docela dobře pocuchat). Jestli si nejste jisti, zda vaši mravenci dokáží chycený hmyz zabít, udělejte to radši za ně vy). Nebo můžete hmyz dávat zmražený. Vydrží vám dlouho čerstvý a nehrozí, že vám někdy uteče.

Čím krmit mravence v různé fázi vývoje?

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat