Aktuálně: 4 931 inzerátů174 219 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Chameleon pardálí a jeho chov

Furcifer pardalis

Chameleon pardálí a jeho chov
Ing. Zbyněk Pokorný 09.07.2023, 17:30
2 399 6 minut čtení

Neuvěřitelné barvy a výskyt ve více než 25 lokalitách dělají z tohoto chamelona oblíbený druh jak pro začínající, tak i zkušené chovatele. Chameleon pardálí může dorůst až 60 cm, ale obvykle nedosahuje více než 50 cm. Samice bývají menší, mají kolem 30-35 cm. Předpokládá se, že největšími lokalitami výskytu jsou Nosy boraha nebo Diego Suarez.

Tito chameleoni původně pocházejí z Madagaskaru, výskytem sahají od západního pobřeží k východu a severu. Žijí také na blízkých ostrovech a ostrůvcích, jako je Mauricius a Réunion, kam byli s největší pravděpodobností uměle vysazeni.

Vzhledem k jeho širokému rozšíření, které pokrývá oblasti vzdálené od sebe několik stovek kilometrů, by bylo naivní očekávat, že najdeme chameleony pardálí s definovanými chromatickými vzory. Počet vzorů je neomezený! Skupinové izoláty přirozenými bariérami, bez vnější genetické výměny, dali místo specifickým formám.

Díky těmto jevům můžeme najít formy úplně modré, červené, růžové, zeleně pruhované, oranžové, žluté atd.,

Barvy samců se značně liší v závislosti na jejich náladě, zatímco samice mají základní barvu podobnou. Po dosažení pohlavní dospělosti v šesti měsících až roce, jsou růžové nebo lososově zbarvené s černou barvou. Zbarvení samic závisí na jejich náladových reakcích, zda jsou připravené k páření nebo ne. Zbarvení se mění na jasnější, kontrastnější růžovou a černou nebo oranžovou a černou.

Chameleon pardálí a jeho chov Chameleon pardálí a jeho chov Chameleon pardálí a jeho chov Chameleon pardálí a jeho chov

Rozdělení

Počty chameleona pardálího na Madagaskaru, i přes masivní destrukci jejich ekosystému způsobenou odlesňováním, stále rostou. Hlavně díky jejich skvělé schopnosti přizpůsobit se okolnostem. Zdá se, že nyní dávají přednost otevřeným lesním plochám před listnatými lesy, které dříve byly jejich přirozeným prostředím. Tvoří kolonie na obdělávaných polích, zahradách, plodinách kávových zrn atd. Jsou velmi běžné i v pobřežních dunách. Najdeme je v nadmořských výškách od hladiny moře až po 1200 metrů.

Chování

Žijí v hustých koloniích, které mají dominantní samce na obranu území před ostatními samci, zvláště pokud jsou poblíž vnímavé samice. Rivalita u samců se projevuje ukázkou jejich parády, mění barvy a nafukují svá těla, aby vypadali větší. Pokud touto podívanou neodstraší svého konkurenčního samce, mohou zahájit fyzický boj, který skončí bolestivým kousnutím a vážným zraněním.

Reprodukce

Období rozmnožování se liší v závislosti na oblasti, ve které chameleoni žijí. Například chameleoni žijící na západním pobřeží se díky klimatu rozmnožují po celý rok. Po páření, jakmile jsou vajíčka oplodněna, samice vstoupí do období březosti. Její délka se liší v závislosti na klimatu. Obvykle trvá kolem 40 dní. Poté hledá vhodné místo pro kladení vajec, kterých bývá 15 až 35 ks. Inkubační doba je velmi rodílná, v závislosti na teplotě. Mláďata se líhnou po 150 dnech, ale někdy po více než jednom roce!

Při inkubaci držíme první dva měsíce teplotu na 24-27 °C. Po této době ji snížíme na další dva měsíce na hodnotu 16-18 °C. V poslední fázi inkubace zvedáme teplotu opět na 24-27 °C. Při těchto hodnotách se mladí chameleoni líhnou po šesti až devíti měsících.

Potrava

Chameleon pardálí je v potravě nevybíravý. Loví všechny druhy hmyzu, pavouky a drobné obratlovce, včetně vlastních potomků. V zajetí ochotně přijímají cvrčky, sarančata nebo šváby.

Chov v zajetí

Chameleon pardálí miluje teplo ale čeho je moc, toho je příliš. Dlouhodobě vysoké teploty u starších jedinců skutečně zkracují délku života. Pokud se budeme řídit přirozeným cyklem života Furcifer pardalis, tak musíme začít od začátku – vylíhnutí.

Mláďata ke správnému růstu potřebují teploty vyšší. V prvních dnech života je nezbytně nutné držet teploty minimálně 24-25 °C. Inkubace probíhá při 24-27 °C, je tedy pochopitelné, že nižší teploty pro mláďata budou jakousi stopkou ve vývoji. V ideálním případě u čerstvě vylíhnutých mláďat držíme 25-26 °C a vlhkost 50-70 °C . Mláďata , která mají příliš nízké teploty, nerostou, špatně přijímají potravu, jsou tmavá, neaktivní. Naopak příliš vysoké teploty dlouhodobě nad 28 °C jsou pro tak malé chameleony vysilující a při nedostatku tekutin v krátkém čase můžou způsobit poškození organismu. U mláďat je nutné porosení ubikace i několikrát za den. Čím vyšší teplota, tím více dodáváme vodu a potravu. Chameleon pardálí dospívá za velmi krátkou dobu. Na Madagaskaru během jednoho roku musí stihnout vývoj ve vajíčku (5-6 měsíců), vyrůst do pohlavní dospělosti (5-6 měsíců), rozmnožit se, aby zajistil další generaci neboť v mnoha případech se dospělí chameleoni nedožijí další sezony. Může za to nedostatek srážek a potravy. Především samice jsou velmi zatížené snůškou a urputným hrabáním v tvrdé zemi, aby mohli uložit do země to nejcennější - zachovaní svého druhu.

Když se nad tím zamyslíme, je to vlastně celkem smutný život. Půl roku se chameleoni líhnou, půl roku rostou a po rozmnožování zpravidla hynou. Samci jsou na tom o poznání lépe. Není výjimkou, kdy se dožijí dvou ale i tří let.

Pokud se tedy máme aspoň přibližně řídit teplotami, které na Madagaskaru panují držíme u mláďat od vylíhnutí 2-25 °C. Když už jsou chameleoni pohlavně dospělí, držíme teplotu 26-29 °C s lokálním výhřevem až na 35 °C. Optimální vlhkost má být v rozmezí 50-70 %. Tyto vysoké teploty držíme i v období rozmnožování, které většinou nastává mezi 5-7 měsícem života.

S poklesem teplot přicházíme po dosažení desátého až dvanáctého měsíce života. Pokud samice budeme držet neustále při vysokých teplotách, budou klást vajíčka pravidelně po zhruba 45-ti dnech. Pouhé jedno páření stačí na oplození několika snůšek. Teploty během zimního odpočinku držíme na 20-24 °C. Noční pokles není podmínkou ale nic se nestane, když teploty budou klesat až k 16 °C. Nižší teploty u dospělých zvířat držíme 2-3 měsíce. Během tohoto období působí chameleoni utlumeně. Přijímají méně krmiva a méně pijí.

Autor článku a fotografií: Tomáš Jakubov

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat