Aktuálně: 5 144 inzerátů172 494 diskuzních příspěvků17 716 uživatelů

Chov ovcí romanovských

Návštěva u chovatelů

Chov ovcí romanovských
Ing. Zbyněk Pokorný 21.03.2015, 19:30
4 786 6 minut čtení

Zájem o chov ovcí v České republice v posledních letech opět stoupá. Chovatelé si zvířata nepořizují pouze kvůli masu či mléku. Řada z nich stádo ovcí využívá i jako "živé sekačky". Rozhodli jsme se vám přiblížit, co všechno takový chov ovcí obnáší. Navštívili jsme mladý pár z Třebíčska, který se stará o nemalé stádo ovcí romanovských. Připravili jsme pro vás rozhovor a během návštěvy také nafotili několik zajímavých fotografií a natočili krátké video. Na naše otázky odpovídala Bc. Veronika Hortová.

Co vás přivedlo k chovu ovcí?

Vždy jsem chtěla mít ovce, umíněně si za tím stála a tak dlouho jsem o nich mluvila, až jsem první dostala od babičky za maturitu, další se seběhly na vánoce od přítele a najednou jich bylo víc a víc…. A od té doby s přítelem chováme ovečky – vše šlo přirozeně a náhodou.

Chov ovcí romanovských

Na chov jste si vybrali plemeno romanovská ovce. Z jakého důvodu jste upřeli vaši pozornost právě k tomuto plemeni? Chováte nebo chovali jste i jiné plemeno?

První naše ovečka byla z chovu pana Krejčího, který chová romanovky – velmi se nám líbila a dál už to byla shoda okolností – přítel se na střihačském kurzu dozvěděl něco více o tomto plemeni, vyhledali jsme chovatele a jeli pro ovečky. Líbila se nám jejich plodnost, zevnějšek a i odolnost vzhledem k místu původu (Rusko).

Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto plemenem? Jak moc je náročné na chov?

Je náročné jako jakékoliv jiné zvíře – potřebuje péči, vhodné podmínky a chytrého majitele v tom smyslu, že se snaží řádně pečovat o svá zvířata, řešit prevenci a snaží se dále vzdělávat. V případě vícečetných vrhů je občas potřeba větší obezřetnost, ale dobrá Genetika je základem úspěšného stáda.

Jak je to s legislativou v chovu ovcí? Existuje nějaká evidence, kterou musí chovatel vést?

Ano, ovce se musí hlásit na ústřední evidenci vždy po nakoupení (narození) porážce apod. Jinak se také musí dělat pravidelné zkoušky zdraví, existuje také i kontrola užitkovosti (tyto poslední dvě zmíněné se ale dělají jen u chovů s vyšší úrovní).Také dle zákonů nesmíte chovat pouze jednu ovci, ale mít vždy alespoň dvě – ovce a kozy jsou stádová zvířata a v osamocení trpí.

Chov ovcí romanovských

Kolik kusů ovcí nyní vlastníte a jak velké stádo je vaším cílem?

Momentálně je na našem stádě cca 56 ks ovcí a 5 koz. Chceme jich mít tolik, aby to pro nás byla stále zábava a abychom dokázali v chovu ovcí ještě nějaké ty úspěchy . O maximálním počtu jsme nikdy neuvažovali, ale o rozšiřování chovu uvažujeme. Vše je však postupné a nenásilné.

Na vašem webu jsem se dočetl, že jste měli problém sehnat člověka, který by byl ochoten přijet ostříhat menší množství ovcí, což jste vyřešili s bravurou a naučili jste se stříhat své ovce sami. A začali jste tuto službu nabízet i pro ostatní menší chovatele, jak je tato činnost žádaná?

Stříhání ovcí je velmi žádané, ale vzhledem k naší vytíženosti stříháme nyní spíše výjimečně. Do budoucna bychom chtěli více uspokojit poptávku, ale prozatím stříháme spíše naše stádo a ovečky známých a kamarádů. Dříve jsme však nebyli ani schopni uspokojit všechny chovatele, kteří tuto službu poptávali – situace je obecně taková, že v ČR je stříhačů ovcí jako šafránu. Navíc základní vybavení není zrovna nejlevnější záležitost a tomu odpovídají i ceny za stříhání, což bohužel někteří chovatelé nechápou a proto se pak stávají i takové věci, že ovce záměrně nestříhají např. rok a více… to je pak hotové neštěstí jak pro ovce, tak pro stříhače, který takovou ovečku dostane pod ruce.

Vím, že se svými ovcemi objíždíte i některé výstavy a dosáhli jste slušných výsledků. Jakého ocenění si nejvíce vážíte?

Největším úspěchem je titul národního vícešampiona z národního šampionátu romanovských ovcí z roku 2014, ale jsme rádi za jakýkoliv úspěch a především jsme šťastní, když vidíme radost, kterou naše ovečky rozdávají laické veřejnosti a všem které na výstavě potkají.

Poté co stavy ovcí v České republice dlouhé roky klesaly, zdá se, že v posledních letech přibylo víc drobnochovatelů, kteří drží ovce jako „přírodní sekačku“ na venkovskou zahradu. Je to pouze můj dojem nebo sdílíte tento názor také?

Ano v poslední době stoupl počet drobných chovatelů a tento trend rádi vítáme. Vždy však doporučujeme přečíst si alespoň základní informace před pořízením zvířat (nároky na péči apod.) a zbytečně se nebát zákonných povinností hlásit změny do ústřední evidence (tyto úkony jdou dělat také i elektronicky – není to tedy žádná věda).

Vybaví se vám nějaký moment, na který v chovu ovcí rádi vzpomínáte, například nějaká humorná historka a naopak na co byste nejraději zapomněli.

Humorných historek je spousta na žádnou konkrétní však nemohu přijít. Naše ovečky jsou přebornice ve vymýšlení nekalých činností a vždy se nám o zábavu postarají. Ať už tím, že s oblibou převrací naložený kotouč sena, nebo když při převozu odmítne jedna z deseti ovcí nastoupit a tvrdohlavě běží za vlekem za neustálého bečení a my musíme zastavovat protijedoucí vozidla :-D Neradi vzpomínáme na to, jak jsme přišli o zakladatelku našeho stáda – ovečku Elizu, která byla jako člen rodiny, ale naštěstí máme její potomky tak si na ní vždy vzpomeneme, když je vidíme.

Chov ovcí romanovských

Je něco co byste doporučili začínajícím chovatelům?

Knihu Chov ovcí od pana Horáka, sledovat aktuality na stránkách SCHOK.cz a vědět, že prevence je lepší, než rychlé hašení požáru. Hlavně dělat vše srdcem, ony Vám to tou svou ovčí láskou oplatí a člověk hned ví, že to co dělá, má smysl.

Více fotografií z návštěvy naleznete v naší fotogalerii.

Více informací o chovu ovcí romanovských se dozvíte přímo na stránkách chovatelů romanovky.webnode.cz.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat