Aktuálně: 5 003 inzerátů173 736 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Chov astrildů ve vitrínách

Chov astrildů ve vitrínách
Václav Dubský 01.01.2009, 19:18
12 813 2 minuty čtení

Chovem astrildů (ne jen rákosních) se zabývám již mnoho let.

astrild rákosní astrild rákosní

Chovu exotického ptactva se věnuji již mnoho let, ale netvrdím, že jsem profesionál.

Začínal jsem jednou andulkou pro radost, ale to nebylo ono. Koupil jsem druhou do páru a už to začalo. Postupně jsem si pořizoval po párech: korelu chocholatou, chůvu japonskou, roselu pestrou, různé druhy agapornisů, amadiny diamantové, astrildy rákosní, amady gouldové, neofémy (papoušek travní), zebřičku pestrou, zlatoprsky malé, kubánky malé a mnoho dalších.

Dostal jsem se na cca 260 ks. Jako většina chovatelů exotů jsem postupně prošel snad všemi druhy, než jsem si udělal jasno, co opravdu chci chovat. Začal jsem změnou celého svého života. Nové město, noví lidé a samozřejmě i stavba nového chovného zařízení. V současné době se pomalu snažím o stavbu celého nového chovného zařízení. Jde to pomalu, ale snažím se. K chovu používám venkovní i vnitřní voliéry, klece v chovném domku, ale i malé vitrínky. Původně mi sloužila vitrína jako prezentace mého chovu na různých okresních výstavách, ale začal jsem je postupně využívat i na přezimování choulostivějších druhů astrildů, jako např. amada gouldové, amadina diamantová, amadina páskovaná, astrilda rákosního, astrild bělolící, kubánka malá, zlatoprska a další. Byla doba, kdy jsem měl i cca 260 ks ptactva. Stávalo se, že v důsledku nedostatku místa jsem v nich měl ptáky celoročně a některý pár tam i zahnízdil. Tyto páry jsem tudíž ve vitrínách nechal celoročně.

hnízdící pár astrildů rákosních hnízdící pár astrildů rákosních

Jsou však i lidé, kteří mi to nevěří, pouze však do té doby, než viděli na vlastní oči hnízdící astrildy ve vitríně. Rozměry vitrín jsou: délka 80 cm x výška 50 cm x hloubka 40 cm. Uvnitř každé vitríny je nainstalovaná malá 20 watová žárovka, která při denním asi 10ti hodinovém svícení, vyhřeje vitrínu na cca 18 až 20 °C. Kdo nevěří, ať se přijede podívat, nebo nahlédne zde.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Václav Dubský

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat