Aktuálně: 5 017 inzerátů173 561 diskuzních příspěvků17 744 uživatelů

Víte, jaké komplikace mohou způsobit paraziti u psa??

Reklamní sdělení
Víte, jaké komplikace mohou způsobit paraziti u psa??
BravoMazlicci.cz   22.03.2016, 09:45
4 212 5 minut čtení

Naší první reakcí, když vidíme na psovi blechu nebo klíště, je snaha zbavit se ho v co možná nejkratším možném čase. Kromě včasné a účinné prevence bychom měli psa pozorovat, zda se u něj neobjevují příznaky, které by mohly souviset s různými onemocněními, která paraziti přenášejí.

Alergie nebo přecitlivělost na bleší kousnutí

 Výskyt blech u psů považuje většina jejich majitelů za něco odpudivého a pro psa jsou přinejmenším obtížné. Sliny blech mohou v některých případech vést i k alergii, která je spojena s extrémní svědivostí a podrážděním kůže. U citlivých psů způsobují sliny blech alergickou reakci na pokožce psa. Pro kožní alergickou reakci na blechy jsou charakteristické strupy v oblasti zad (takzvaná svědivá papulární dermatitida). Zvíře se vlivem zvýšené svědivosti škrábe, čímž dochází k sebezraňování. Narušená pokožka je pak snadným cílem pro bakterie, které následně způsobují akutní hnisavý zánět kůže (hotspot, pyodermie), jehož následkem může být i úbytek srsti.

Kožní alergická reakce se může kromě psů vyskytovat i u člověka a to jako reakce na bleší kousnutí.

Tasemnice psí

Blechy jsou hlavním přenašečem vajíček tasemnice psí (Dipylidium caninum). Vajíčka tasemnice psí se poměrně často vyskytují na jídelním lístku larev blech. Do těla psa se dostanou, jakmile pes takto „najezenou“ blechu zhltne. Studie prokázaly, že tasemnice parazitují na psovi mnohem častěji, než se původně myslelo.

Babezióza, lymeská borelióza, ehrlichióza a další infekce přenášené klíšťaty

Existuje mnoho druhů klíšťat, která na psy přenášejí nebezpečná infekční onemocnění. Mezi nejčastější patří lymeská borelióza, ehrlichióza a babezióza. Příznaky těchto infekcí bývají nespecifické jako například letargie, anorexie, horečka, kulhání, otok kĺoubů, zvětšení mízních uzlin nebo ztráta hmotnosti.  V případě podezření na tato onemocnění je potřeba okamžitě vyhledat veterinárního lékaře, který pro jejich definitivní potvrzení provede další potřebná vyšetření.

Obzvlášť nebezpečná je  babezióza, nazývaná „psí malárie“ způsobená prvokem Babesia canis. Toto onemocnění přenáší klíště piják lužní, který se v poslední době rozšiřuje zejména v oblastech jihovýchodní Moravy a v jižních a východních oblastech Slovenska.  Onemocnění probíhá zpravidla akutně a začíná vysokou horečkou (až 42° C), silnou žízní, ztrátou chuti k jídlu, únavou a rychlou ztrátou kondice a váhy. Během dalšího průběhu onemocnění se objevuje průjem a úbytek červených krvinek vedoucí k chudokrevnosti a žloutence doprovázené zbarvením močo do tamvě hnědé barvy. Na kůži nebo na sliznicích mohou být patrné známky krvácení. Dále se mohou objevit povrchové záněty sliznice, zejména v oblasti dutiny ústní. Pokud dojde k postižení centrálního nervového systému, tak se mohou objevit poruchy pohyblivosti způsobené částečným ochrnutím a záchvaty podobné epilepsii.

Účinná ochrana před parazity

Samozřejmostí jsou nejen pravidelná vakcinace a odčervování, ale i prevence před napadením parazity v podobě spot on přípravků, antiparazitárních obojků a nebo tablet. U veterináře, na internetu i v petshopech najdete širokou nabídku.

Spot on přípravek se nejčastěji aplikuje psovi přímo na pokožku pomocí pipety. Doba účinku je najčastěji 4 týdny, mnohdy je to však méně. Nevýhodou je, že jejich účinnost je negativně ovlivňována mnoha vnějšími faktory, které mohou snižovat dostatečnou distribuci účinných látek po pokožce, jako jsou časté koupele a šamponování, časté česání nebo trimování, znečištění srsti a pokožky v případě aktivního životního stylu psa, sluneční záření apod. Stále oblíbenější žvýkací tableta, která je k dostání u vašeho veterináře, funguje výborně jak proti blechám, tak proti klíšťatům. Již během pár hodin spolehlivě hubí všechny parazity, kteří se na vašem psovi nacházejí. Její účinná látka není v těle metabolizována a nekumuluje se v něm. Díky tomu není zdraví škodlivá ani pro psa, ani pro člověka. Stejně bezpečná je pro březí a laktující feny a pro kolie a koliím příbuzná plemena. Oproti běžným přípravkům je její účinnost až 12 týdnů. K velmi oblíbeným a cenově dostupným přípravkům k prevenci před parazity patří antiparazitární obojek Scalibor Protectorband, který vašeho psa ochrání až 5-6 měsíců. Nejen, že má repelentní účinek proti klíšťatům, ale chrání jej i před komáry a pakomáry. Nezapáchá a je odolný vůči vodě.

Obojek Scalibor Protectorband Obojek Scalibor Protectorband

Nezanedbávejte prevenci vůči vnějším parazitům. Nestačí klíště pouze odstranit nebo psa odblešit. Hledejte účinné pomocníky, díky kterým se paraziti budou vašemu psovi vyhýbat obloukem. Vaši psí kamarádi Vám za to budou vděční. Více na www.scalibor.czwww.bravomazlici.cz

Podělte se s námi o názor na tento článek →

BravoMazlicci.cz  

Autorem od: 18.03.2016

Podobné články

Může vás také zajímat