Aktuálně: 4 945 inzerátů174 410 diskuzních příspěvků17 752 uživatelů

Jak a čím krmit křečka

Jak a čím krmit křečka
Ludmila Martínková 30.03.2024, 13:00
376 11 minut čtení

Správně zvolená strava ovlivňuje zdravotní stav, délku života zvířete i jeho pohodu. Nejinak je tomu i u křečků. Nevhodná strava často způsobuje obezitu, cukrovku a potíže s pohybovým aparátem. V článku je shrnuto vše o vhodných stravovacích návycích křečků a křečíků, dozvíte se, co všechno křeček může a nemůže konzumovat, jak dávkovat krmivo, jak vyzrát co nejpřirozeněji na broušení zoubků a jak dlouho vydrží křeček bez výměny vody. Článek obsahuje i návod, jak poznat vhodnou směs nebo vhodné pamlsky.

Jak a čím krmit křečka? To je asi nejčastější otázka, se kterou se na poradenských skupinách setkávám. Zde nabízím návod, jak na to. Jak a čím krmit křečka? To je asi nejčastější otázka, se kterou se na poradenských skupinách setkávám. Zde nabízím návod, jak na to. Pixabay.com

Křečci i křečíci jsou všežravci

Spousta lidí si myslí, že křečci jsou výhradně býložravci. Pravdou ale je, že ve volné přírodě jsou křečci prokazatelně všežravci. Divoký křeček či křečík si pochutná na rostlinné potravě, kterou ve svém okolí najde. Nepohrdne ale ani různými druhy hmyzu či jeho larvami, popřípadě dalšími malými savci. Podle tohoto zjištění bychom měli vybírat denní krmnou směs, která obsahuje živočišné bílkoviny.

Rozdíly v krmení křečka syrského a křečíků

Ačkoliv se rozdíly v krmení různých druhů křečků mohou zdát být banální a zanedbatelné, ve skutečnosti tomu tak není. Stačí se podívat, odkud jednotlivé druhy křečků a křečíků pochází.

Domovinou křečka syrského je pole. Jeho strava je pestrá, objevují se v ní semena rostlin, obiloviny, trávy, hmyz, zelenina, ovoce i luštěniny. Naopak jednotlivé druhy křečíků pocházejí spíše ze sušších biotopů, ve kterých jsou ovoce či obiloviny vzácností. Jejich zažívání tomu není bohužel uzpůsobeno a přemíra sacharidů (cukrů), velice často způsobuje cukrovku, která je u tak malých tvorečků bohužel neléčitelná. Přitom lze zdravotním problémům, jako je cukrovka nebo obezita, ve většině případech předejít právě volbou vhodné stravy a pamlsků.

Jak poznat vyváženou směs

Ideální strava by měla kopírovat přirozenou stravu křečků. Rozhodně neplatí pravidlo, že jsou všechny směsi vyhovující, jinak by se neprodávaly. Na českém trhu jsou k dostání zejména směsi nekvalitní, najdeme mezi nimi i hrstku kvalitních, kterých poslední dobou přibývá. Jak je od sebe rozlišit a jak vybírat? Při výběru krmiva je vždy důležité sledovat dva aspekty:

  1. Složení
  • Vhodná směs obsahuje pouze potraviny, které pro křečka nejsou škodlivé (jednotlivé složky můžete zkontrolovat například na webu Českého křeččího klubu zde).
  • Kvalitní směs se netají svým složením, tzn. jednotlivé složky jsou ve složení vypsány - např. „slunečnice bílá, slunečnice žíhaná, hrách, kukuřice žlutá,…“; nikoliv pouze „semena rostlin“.
  • Vyvážená směs by měla být pestrá a obsahovat konkrétní složky. Vyhýbáme se proto peletám a směsím s extrudovanými kousky, které jsou pro křečka chuťově monotónní, navíc jsou často doslazovány či barveny umělými barvivy.
  • Vyhýbáme se směsím, které jsou tvořeny většinově žlutou kukuřicí. Kukuřice je levná, proto bývá často hlavní výplní nekvalitních směsí. Je chudší na vitamíny a minerály, obsahuje hodně sacharidů a její přemíra způsobuje obezitu.
  • Kvalitní směs neobsahuje sladidla, přidaná barviva, umělá aromata, pelety a extrudované kousky.
  • Je vhodné, aby směs obsahovala živočišné bílkoviny.
  • Pro křečíka by nemělo být ve složení ovoce, obiloviny pouze v malém množství nebo vůbec.

2. Poměry bílkoviny-tuky-vláknina

  • Nekvalitní směsi tyto informace často na svém obalu nemají.
  • Vyvážená směs pro dospělého křečka obsahuje 17-19% bílkovin (proteinů), 4-7% tuků a 6-15% vlákniny. Tento údaj najdete nejčastěji ve složení nebo v tabulce na obalu. Běžným problémem směsí bývá nedostatek bílkovin. Není to ale neřešitelný problém - jdou lehce doplnit formou bílkovinných pamlsků. Spíše neřešitelným a také častým problémem je přemíra tuků – takovým směsím se vyhýbáme.
  • Mláďata a křečci ve vývinu (do 6 měsíců), březí a kojící samice potřebují bílkovin daleko více – uvádí se až 25%. Ve stáří potřeba bílkovin klesá, často pak postačí pouze bílkoviny z krmné směsi, které se už nemusí doplňovat.

Tip: Oblíbenými a kvalitními značkami směsí a pamlsků na trhu jsou Křupátka, Rodentia, Nature Land, JR Farm, Versele-Laga (řada Nature Hamster), Little One,…

Dávkování krmiva

Křečci si potravu přenáší v torbách a skladují (křečkují) ve svých spižírnách, kde je připravena na horší časy. Jedná se o instinktivní chování, které u křečků přetrvává, i když už jsou po stovky generací chováni v zajetí. Chovatel by měl křečkovi umožnit tuto potřebu naplňovat a dávat mu takové množství potravy, aby vždy zbylo i něco do spižírny. U zdravých křečků není potřeba krmivo přesně dávkovat. Omezení množství stravy se doporučuje v případě nezdravého přibírání křečka. Je to ale velmi individuální vzhledem k tělesné konstituci a velikosti zvířete. Odlišné množství zkonzumuje 250g křeček syrský z chovatelské stanice v porovnání s menším křečkem syrským z obchodu se zvířaty, který může mít třeba jen kolem 100g. Proto bych zde nerada radila dávkování lžiček na den. Při podezření na obezitu či cukrovku je vhodné dietu konzultovat s veterinářem se zaměřením na křečky.

Tip 1: Je vhodné svého křečka jednou týdně zvážit a zapisovat si naměřené hodnoty. K tomuto skvěle poslouží kuchyňská váha. Přibírání či úbytek váhy bývají často prvním ukazatelem nemoci, která může být při včasné diagnostice úspěšněji léčitelná.

Tip 2: Křečkovi nemusíte dávat krmení do misky. Krmná směs může být volně rozsypána po podestýlce. Křeček pak potravu hledá a je to pro něj určitá forma zábavy.

Torby křečka jsou skvělou pomůckou pro krátkodobé uschování a přenos potravy. 

Broušení zubů

Je skvělé, že konzumací pestré směsi, si křeček přirozeně obrušuje zoubky a neměl by mít problém s jejich přerůstáním. Zoubky si může obrušovat i o dřevěné vybavení ubikace (např. kolotoč, domeček, dřevěné mostíky,…) nebo mu do ubikace můžeme dát větvičky vhodných stromů (například buk, hrušeň, jabloň, javor, líska, ořech, rybíz, maliník a ostružiník bez trnů). Nevhodné jsou větvičky peckovin (např. třešeň, višeň, meruňka, švestka,…) a některé naše dřeviny (dub, jírovec maďal, větve jehličnatých stromů, některé okrasné kultivary vrby,...).

Na broušení zubů je zcela nevhodné podávat ztvrdlé pečivo. Nejenže bylo prokázáno, že zuby nebrousí, ale také obsahuje hodně sacharidů a soli, které nejsou pro křečka vhodné a mohou způsobovat obezitu. Kvůli velkému obsahu minerálů a solí jsou vysoce nevhodné i minerální kameny. Křečci si nebrousí zuby ani o seno. Ve skutečnosti seno v potravě nepotřebují a není pro ně nutričně hodnotné. Slyšela jsem i názor, že si křečci brousí zuby o mříže klece, což je také mýtus. Naopak si ohryzem klece můžou velmi ublížit, například si odštípnout zub nebo se mu zuby mohou začít rozestupovat a důsledkem toho přerůstat.

Bílkovinné pamlsky

Každého správného oblíbence křečků zajímá, jak svého křečka může rozmazlovat. Opět mi přijde klíčová rozmanitost. U mladých křečků je vhodné doplňovat zejména bílkoviny. Svého křečka tak můžete rozmazlovat vařeným bílkem, vařeným nekořeněným kuřecím nebo krůtím masem, kvalitní masovou konzervou či granulí pro psy či kočky (bez obsahu taurinu). Můžete podávat i cvrčky, gamarusy, kobylky, vařené nebo sušené krevety. Vhodní jsou i sušení nebo živí mouční červi. Můžete dát i trošku bílého jogurtu, tvarohu, lučiny či nízkotučného tvrdého sýru (slané, tavené či plísňové sýry nejsou vhodné). U mláďat, dospívajících křečků, březích a kojících samic doplňujeme bílkoviny i 4x do týdne. U dospělých křečků stačí bílkoviny doplnit 2x týdně. U starých křečků můžete dát sem tam jako pamlsek, doplňování bílkovin už ale není nutné.

Křečci si pochutnají i na moučných červech (larva potemníka moučného) v sušené nebo i v živé formě (k dostání ve zvířecích obchodech). U živých červíků bývá často dvojí reakce. Někteří křečci se jich panicky bojí a žrát je nikdy nebudou (sušení jim většinou nevadí, jen se nesmí hýbat). Někteří křečci je naopak milují a s opravdovou vášní loví. Doporučuji červíky podávat pinzetou, nikoliv rukama, abyste v záchvatu jejich zuřivosti zacílenou k červíkovi neobdrželi nechtěný kousanec do prstu. Křečci si pochutnají i na moučných červech (larva potemníka moučného) v sušené nebo i v živé formě (k dostání ve zvířecích obchodech). U živých červíků bývá často dvojí reakce. Někteří křečci se jich panicky bojí a žrát je nikdy nebudou (sušení jim většinou nevadí, jen se nesmí hýbat). Někteří křečci je naopak milují a s opravdovou vášní loví. Doporučuji červíky podávat pinzetou, nikoliv rukama, abyste v záchvatu jejich zuřivosti zacílenou k červíkovi neobdrželi nechtěný kousanec do prstu. Pixabay.com

Koupené pamlsky

Stejně jak v obchodě můžete koupit nekvalitní směs, tak můžete koupit nekvalitní pamlsky. Přitom platí velmi podobná pravidla při výběru. Je potřeba číst složení a rozhodnout se, zda jsou jednotlivé složky vhodné pro druh mého křečka. Opět se vyhýbáme extrudovaným potravinám (nejčastěji jsou to různě barevné tvary), které jsou velice často doslazované a dobarvované. Dáváme si pozor i na pamlsky lepené medem, cukrem, melasou a jinými sladidly.

Co všechno můžu křečkovi dát?

Tato otázka nejčastěji zaznívá na naší poradenské facebookové skupině Křečci a křečíci. „Můžu dát křečkovi avokádo?, Může křeček ředkvičku?, Může batáty?…“ V českém prostředí pravděpodobně neexistuje rozsáhlejší databáze toho, co křeček může nebo nemůže, než je na stránkách Českého křeččího klubu - zde . Najdete tam rozcestník s vhodnými a nevhodnými potravinami a vyčerpávající seznam různých potravin.

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina jsou důležitým zdrojem vitamínů, minerálů a vody. U křečíků se z výše zmíněných důvodů ovoci ideálně vyhýbáme. Pokud máte nového křečka a nevíte, jaké měl doposud stravovací návyky, s ovocem a zeleninou začínáme velmi opatrně. Nezřídka se stává, že když není křeček zvyklý, může dostat průjem. Obecně se doporučuje dávat křečkovi zeleninu či ovoce dvakrát do týdne. Můžete ale křečka navyknout i na častější přísun těchto potravin a zeleninu a ovoce podávat denně. Tímto krokem se u křečka velice sníží potřeba vody. Proto se nebojte, že je s křečkem něco v nepořádku – důležité tekutiny čerpá i z podaného ovoce a zeleniny. Nespotřebované čerstvé zbytky je potřeba na druhý den odstranit, aby nezačalo docházet k jejich rozkladu.

Tekutiny, dovolená a jak dlouho to křeček bez nás vydrží

Velice často se lidé ptají, jak dlouho vydrží křeček bez výměny vody, zejména v souvislosti s odjezdem na dovolenou. Odpověď je jednoduchá – voda v pítku se začne kazit kolem 3. dne. Pokud máte vodu v misce, je potřeba ji měnit každý den. Se suchou potravou by problém nebyl, ta vydrží i několik měsíců a pro tento případ jí stačí dát více. Pokud tedy jedete na dovolenou, která je delší než 3 dny, vezměte křečka s sebou, zajistěte mu hlídání nebo se domluvte s někým, kdo mu každé 3 dny vymění vodu, popřípadě nasype krmení.

Zpestření ubikace

Ubikaci můžete vylepšit i jedlými prvky. Opět vycházíme ze seznamu vhodné potravy a druhu křečka. Můžete použít sušené klasy (čirok, oves, pšenice, len, proso, schelli, panicle,…), různé sušené i čerstvé bylinky nebo bylinkové směsi. Ubikaci můžete zpestřit i některými vhodnými zelenými rostlinami zasazenými do kokosového substrátu. Nejenže má křeček stále co okusovat, ale také to ubikaci vkusně dozdobí.

Pro efektivní zpestření křečkova bydlení stačí do ubikace přidat jedlé přírodní prvky. Pro efektivní zpestření křečkova bydlení stačí do ubikace přidat jedlé přírodní prvky. ChS Moravská Sahara

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ludmila Martínková

Autorem od: 08.12.2023

Jsem chovatelkou křečků syrských. Už několik let se aktivně věnuji poradenství ohledně křečků a křečíků. Zároveň se snažím o osvětu v chovu křečku a křečíků na základě jejich přirozených potřeb a dostupných výzkumů.

Podobné články

Může vás také zajímat